Uvodnik

Pogoji za počitek?

Sanja Lončar, urednica (uvodnik novic avgust/september 2018)

Tibetanci menijo, da obstajata dve vrsti lenobe.

Prva je tista, pri kateri ves dan lenariš in nič ne počneš. Druga je tista, pri kateri ves čas nekaj počneš, da bi se izognil ukvarjanju z bistvenim. 

Če ne prej, to, da smo ogromno časa (edina valuta, iz katere je sestavljeno življenje) zapravili za nepomembno, spoznamo takrat, ko nas bolezen ali kaka druga življenjska kriza postavi pred ogledalo. 

Tisti, ki spremljajo umirajoče, redno ugotavljajo, da umirajočim ni mar za to, da niso potovali okrog sveta, dokončali še enega nadstropja hiše ali povečali obsega poslovanja svojega podjetja. To, za čimer žalujejo, so zamujeni trenutki z otroki, s partnerjem in s seboj. 

»Vidite ta bazen?« je bolnik z rakom nekaj dni pred svojo smrtjo razlagal prostovoljki. »Imam ga že tri leta, v njem pa sem plaval natanko petkrat. Ves čas sem si mislil: samo še ogrevanje uredim in masažne šobe in ploščice okrog njih, pa ograjo, da me sosedi ne bodo gledali … Zdaj mi ni več mar ne za sosede ne za blato … Vse svoje imetje bi dal za skok v to vodo, vendar tega nikoli več ne bom zmogel.« Povezan s cevkami s kisikom je lahko le še ugotavljal, koliko ur življenja je šlo za »izpolnjevanje pogojev za srečo«, kot se je izrazil. 

Beri naprej >>>

Novice

Šport kot bližnjica do zdravja – ali bolezni?

Sanja Lončar in Pika Klančnik (novice SZZČN avgust/september 2018)

Kot nasprotje življenjskemu slogu »pisarna-avto-kavč« vse bolj narašča priljubljenost ekstremnih športov, pri katerih ljudje premagujejo meje telesnih zmožnosti. Knjige tipa »kako je trgovski potnik po tistem, ko je prebolel neozdravljivega raka, v 60. letu življenja postal ultramaratonec« se odlično prodajajo in navdihujejo množice.

Nekaterim res uspe ozavestiti in kultivirati moč, ki jo ima duh nad telesom, in tako doseči tudi to, o čemer navadni smrtniki menijo, da je nemogoče. Žal njihovi dosežki motivirajo številne posnemalce, ki si mislijo: »Če je lahko on(a), bom tudi jaz.« In se lotijo maratonov, triatlonov, kolesarjenja okoli sveta ali osvajanja osemtisočakov, čeprav so še do včeraj »telovadili« le z računalniško miško, pritiskanje sklopke in plina pa je bilo njihova edina telovadba za noge. 

Beri naprej >>>

 

Morje kot superživilo

Karmen Prah (novice SZZČN avgust/september 2018)

Vsi poznamo tisti čudoviti občutek, ko se po nekaj dneh plavanja v morju počutimo lažji, mlajši, gibčnejši … Kako morju uspe v tako kratkem času doseči toliko sprememb v našem telesu?

Morska voda deluje v dveh smereh. Ko se v njej namakamo (vsaj 20 minut), iz odprtih por vleče umazanijo in nas s tem globinsko razbremenjuje težkih kovin. Hkrati naša koža zaužije marsikaj iz morja, zato taka kopel – seveda če je morje čisto –, deluje tudi kot prehransko dopolnilo, ki ga uživamo s celotnim telesom. 

Beri naprej >>>

 

Kaj nam sporočajo težave pri spanju?

Sandra Klemenc (novice avgust/september 2018)

Med spanjem ne lenarimo – telo takrat opravlja najpomembnejša vzdrževalna dela. 
Kar čez dan podiramo, ponoči telo gradi, seveda le, če ga pri tem nič ne moti.

Telo ima dobro razvit sistem samozdravljenja. Spoznanje, da ima vsak organ seznam svojih opravil, nam pomaga, da hitro ugotovimo, kateri od njih potrebuje krepitev. 
Telo se začne obnavljati šele takrat, ko se možgani umirijo; šele takrat preide v popolno mirovanje. To se zgodi le med globokim spancem, ki nastopi dva- do trikrat na noč, najbolj zdravilen in učinkovit pa je le v prvi fazi, do polnoči. Takrat se telo obnavlja, raven stresa se zmanjša, vnetja in poškodbe se zdravijo, škodljive strupene snovi iz možganov pa prehajajo do jeter, od koder se naslednji dan izločijo. Tudi možgani se čistijo in obnavljajo predvsem ponoči, zato jih najbolj prizadene, če je naš naravni ritem moten. 

Beri naprej >>>

 

Ni časa za počitek?

Sanja Lončar (novice SZZČN avgust/september 2018)

Počitnice so nekoč praviloma trajale vsaj štirinajst dni in nikogar ni motilo, da smo ves ta čas« prebili na enem mestu. Dejansko je bilo toliko časa ravno dovolj, da smo si našli druščino, odkrili, katera slaščičarna ima dober sladoled in kje so najboljše točke na plaži, ki jih je treba »rezervirati« že ob sončnem vzhodu.

Časa je bilo ravno dovolj, da smo se temeljito naspali, v vodi začutili svoje telo in da je večerni ples odpravil togost v naših sklepih. Po štirinajstih dneh smo se vrnili domov drugačni – spočiti, predihani, s telesom, ki nam je znova postalo domače.

Zdaj imamo namesto počitnic kratke oddihe. Podjetni in premožni zato, ker podjetja ne zmorejo brez njih, zaradi česar za daljši počitek nimajo časa – tisti, ki jih je »kriza« izrinila iz srednjega sloja, pa zato, ker za kaj več ni denarja.

Beri naprej >>>

 

5. junija bomo začeli kompostirati skupnostno!

Ekipa Inštituta za trajnostni razvoj

Ne le na domačem in šolskem vrtu, tudi drugje je na voljo veliko organskih surovin, ki jih lahko s kompostiranjem spremenimo v »rjavo zlato«!

Hoteli in restavracije, študentski in dijaški domovi, domovi za ostarele … V mnogih podjetjih in ustanovah pripravljajo hrano in negujejo svoje vrtove. Pri tem nastaja veliko odpadkov, ki bi jih lahko kompostirali sami in kompost uporabili za svoj vrt ali lončnice, zelišča … Morda pa jim kje primanjkuje interesa, časa ali znanja, se pojavljajo različna vprašanja in dvomi?

Beri naprej >>>

 

Za vse novice klikni tukaj >>>


Koledar dogodkov

sobota, 18. avgust 2018

ZaZdravje

DOŽIVITE KONOPLJO Z VSEMI ČUTILI

Frankolovo, Kmetija Vrhivšek, Lindek 22, Frankolovo (20 min od izvoza Celje Center) od 15. do 19. ure


sreda, 22. avgust 2018

ZELIŠČARSKI FESTIVAL V SRCU SLOVENIJE

Šmartno pri Litiji, grad Bogenšperk  


nedelja, 26. avgust 2018

ZaZdravje

ZAKAJ JE TREBA SPREMENITI ODNOS DO KONOPLJE?

Gornja Radgona, 56. Kmetijsko-živilski sejem, dvorana 4 na sejmišču od 11. do 12.30. ure

Prireja: Združenje za obuditev celostnega človeka.


ZaZdravje

KAKO JE ČREVESNA FLORA POVEZANA Z ZDRAVJEM MOŽGANOV?

Gornja Radgona, 56. Kmetijsko-živilski sejem, dvorana 4 na sejmišču od 12.30 do 13.30

Prireja: Združenje za obuditev celostnega človeka.


nedelja, 2. september 2018

SREČANJE NA SKUPNEM EKOLOŠKEM VRTU V PRAŠAH

Praše pri Mavčičah, skupni vrt v Prašah pri Mavčičah, od 16. do 19. ure


sobota, 8. september 2018

ZaZdravje

17. EKO PRAZNIK: Eko, zdravo, njammm!

Pogačarjev trg v Ljubljani od 8. do 15. ure


nedelja, 9. september 2018

ZaZdravje

ČETRTI PRAZNIK KRAŠKEGA ŠETRAJA – Zeliščni sprehodi in kulinarični hodi

Domačija Belajevi, Kačiče, Pared 13 (v bližini Parka Škocjanske jame, 5 minut od AC izvoza Divača) od 10 do 19. ure


sreda, 12. september 2018

ZaZdravje

KAKO PRIDELATI ZDRAVO HRANO V VSE BOLJ NEZDRAVEM OKOLJU

v Dvorani v parku (poleg knjižnice) v Krškem ob 18. uri


 

Za vse dogodke klikni tukaj >>>


 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Nič vas ne stane, da to omogočite.
Od tega lahko celo nekaj imate.

Beri naprej >>>

Zadnji recept

Osvežilni zeliščni izotonik

dodano: 25.7.2018


V poletnem času nas sveža zelišča kar sama vabijo, da si iz njih mimogrede pripravimo osvežilen napitek za telo in duha. Uporabite lahko, kar vam pride pod roke med sprehodom po vrtu. Lahko pa se tudi malo zaustavite in prisluhnete, kateri od zeliščnih zakladov vas bo "poklical" - ta bo gotovo najbolj pravi za vas v tistem trenutku. 

Beri naprej >>>

Za več receptov klikni tukaj >>>