Uvodnik

Pogoji za počitek?

dodano: 31.7.2018

Sanja Lončar, urednica (uvodnik novic avgust/september 2018)

Tibetanci menijo, da obstajata dve vrsti lenobe.

Prva je tista, pri kateri ves dan lenariš in nič ne počneš. Druga je tista, pri kateri ves čas nekaj počneš, da bi se izognil ukvarjanju z bistvenim. 

Če ne prej, to, da smo ogromno časa (edina valuta, iz katere je sestavljeno življenje) zapravili za nepomembno, spoznamo takrat, ko nas bolezen ali kaka druga življenjska kriza postavi pred ogledalo. 

Tisti, ki spremljajo umirajoče, redno ugotavljajo, da umirajočim ni mar za to, da niso potovali okrog sveta, dokončali še enega nadstropja hiše ali povečali obsega poslovanja svojega podjetja. To, za čimer žalujejo, so zamujeni trenutki z otroki, s partnerjem in s seboj. 

»Vidite ta bazen?« je bolnik z rakom nekaj dni pred svojo smrtjo razlagal prostovoljki. »Imam ga že tri leta, v njem pa sem plaval natanko petkrat. Ves čas sem si mislil: samo še ogrevanje uredim in masažne šobe in ploščice okrog njih, pa ograjo, da me sosedi ne bodo gledali … Zdaj mi ni več mar ne za sosede ne za blato … Vse svoje imetje bi dal za skok v to vodo, vendar tega nikoli več ne bom zmogel.« Povezan s cevkami s kisikom je lahko le še ugotavljal, koliko ur življenja je šlo za »izpolnjevanje pogojev za srečo«, kot se je izrazil. 

Beri naprej >>>

Novice

Morje kot superživilo

dodano: 13.8.2018

Karmen Prah (novice SZZČN avgust/september 2018)

Vsi poznamo tisti čudoviti občutek, ko se po nekaj dneh plavanja v morju počutimo lažji, mlajši, gibčnejši … Kako morju uspe v tako kratkem času doseči toliko sprememb v našem telesu?

Morska voda deluje v dveh smereh. Ko se v njej namakamo (vsaj 20 minut), iz odprtih por vleče umazanijo in nas s tem globinsko razbremenjuje težkih kovin. Hkrati naša koža zaužije marsikaj iz morja, zato taka kopel – seveda če je morje čisto –, deluje tudi kot prehransko dopolnilo, ki ga uživamo s celotnim telesom. 

Beri naprej >>>

Šport kot bližnjica do zdravja – ali bolezni?

dodano: 13.8.2018

Sanja Lončar in Pika Klančnik (novice SZZČN avgust/september 2018)

Kot nasprotje življenjskemu slogu »pisarna-avto-kavč« vse bolj narašča priljubljenost ekstremnih športov, pri katerih ljudje premagujejo meje telesnih zmožnosti. Knjige tipa »kako je trgovski potnik po tistem, ko je prebolel neozdravljivega raka, v 60. letu življenja postal ultramaratonec« se odlično prodajajo in navdihujejo množice.

Nekaterim res uspe ozavestiti in kultivirati moč, ki jo ima duh nad telesom, in tako doseči tudi to, o čemer navadni smrtniki menijo, da je nemogoče. Žal njihovi dosežki motivirajo številne posnemalce, ki si mislijo: »Če je lahko on(a), bom tudi jaz.« In se lotijo maratonov, triatlonov, kolesarjenja okoli sveta ali osvajanja osemtisočakov, čeprav so še do včeraj »telovadili« le z računalniško miško, pritiskanje sklopke in plina pa je bilo njihova edina telovadba za noge. 

Beri naprej >>>

Ni časa za počitek?

dodano: 2.8.2018

Sanja Lončar (novice SZZČN avgust/september 2018)

Počitnice so nekoč praviloma trajale vsaj štirinajst dni in nikogar ni motilo, da smo ves ta čas« prebili na enem mestu. Dejansko je bilo toliko časa ravno dovolj, da smo si našli druščino, odkrili, katera slaščičarna ima dober sladoled in kje so najboljše točke na plaži, ki jih je treba »rezervirati« že ob sončnem vzhodu.

Časa je bilo ravno dovolj, da smo se temeljito naspali, v vodi začutili svoje telo in da je večerni ples odpravil togost v naših sklepih. Po štirinajstih dneh smo se vrnili domov drugačni – spočiti, predihani, s telesom, ki nam je znova postalo domače.

Zdaj imamo namesto počitnic kratke oddihe. Podjetni in premožni zato, ker podjetja ne zmorejo brez njih, zaradi česar za daljši počitek nimajo časa – tisti, ki jih je »kriza« izrinila iz srednjega sloja, pa zato, ker za kaj več ni denarja.

Beri naprej >>>

Kaj nam sporočajo težave pri spanju?

dodano: 2.8.2018

Sandra Klemenc (novice avgust/september 2018)

Med spanjem ne lenarimo – telo takrat opravlja najpomembnejša vzdrževalna dela. 
Kar čez dan podiramo, ponoči telo gradi, seveda le, če ga pri tem nič ne moti.

Telo ima dobro razvit sistem samozdravljenja. Spoznanje, da ima vsak organ seznam svojih opravil, nam pomaga, da hitro ugotovimo, kateri od njih potrebuje krepitev. 
Telo se začne obnavljati šele takrat, ko se možgani umirijo; šele takrat preide v popolno mirovanje. To se zgodi le med globokim spancem, ki nastopi dva- do trikrat na noč, najbolj zdravilen in učinkovit pa je le v prvi fazi, do polnoči. Takrat se telo obnavlja, raven stresa se zmanjša, vnetja in poškodbe se zdravijo, škodljive strupene snovi iz možganov pa prehajajo do jeter, od koder se naslednji dan izločijo. Tudi možgani se čistijo in obnavljajo predvsem ponoči, zato jih najbolj prizadene, če je naš naravni ritem moten. 

Beri naprej >>>

Sonce suši tudi od znotraj

dodano: 4.7.2018

Sanja Lončar (novice SZZČN junij/julij 2018)

Večina pozna težave s suho kožo, ki jih povzroča večje izpostavljanje sončnim žarkom. Pogosto pa spregledamo, da prinaša poletje tudi veliko bolj izsušene sluznice. 
Že s tem, da smo poleti bolj razgaljeni in zato skozi pore izgubljamo več vode, ustvarjamo dehidracijo, ki prizadene celotno telo. 

Namakanje v slani morski vodi dodatno deluje diuretično – ne vpijamo mi morja, temveč morje dejansko vpija nas, ker je bolj slano in vleče našo vodo nase. Seveda nas s tem tudi razstruplja, vendar le pod pogojem, da bomo izgubljeno vodo hitro nadomestili. Tega pa se žal ne da narediti z ledeno kavo, pivom in hladnimi osvežilnimi pijačami. 

Beri naprej >>>

Radi bi več kolesarili, pa vendar …

dodano: 4.7.2018

Saša Vučina (novice SZZČN junij/julij 2018)

Kaj, če nas na poti preseneti kakšen prehud klanec? Kaj, če pridemo na čudovito točko in potem ugotovimo, da nam je zmanjkalo moči za povratek? Kaj, če se s kolesom odpravimo v službo in prispemo čisto prepoteni? Kaj, če nas na poti zaboli noga? Kaj, če otrok pove, da mu je preveč in ne zmore naprej? …

Vsa ta vprašanja so se do sedaj končala praviloma tako, da je želja po kolesarjenju ostala le želja. Do trenutka, ko se je pojavilo električno kolo. 

Beri naprej >>>

5. junija bomo začeli kompostirati skupnostno!

dodano: 4.7.2018

Ekipa Inštituta za trajnostni razvoj

Ne le na domačem in šolskem vrtu, tudi drugje je na voljo veliko organskih surovin, ki jih lahko s kompostiranjem spremenimo v »rjavo zlato«!

Hoteli in restavracije, študentski in dijaški domovi, domovi za ostarele … V mnogih podjetjih in ustanovah pripravljajo hrano in negujejo svoje vrtove. Pri tem nastaja veliko odpadkov, ki bi jih lahko kompostirali sami in kompost uporabili za svoj vrt ali lončnice, zelišča … Morda pa jim kje primanjkuje interesa, časa ali znanja, se pojavljajo različna vprašanja in dvomi?

Beri naprej >>>

Kje vam odteka energija?

dodano: 20.6.2018

Petra Potočnik (novice SZZČN junij/julij 2018)

Tako kot ni užitka na kolesu, če pušča guma, tudi od prebavljene hrane ne ostane veliko, če pušča črevo. Še več – sindrom prepustnega (puščajočega) črevesja je lahko krivec za številne bolezni, ki jih prej nikoli nismo povezovali s črevesjem. 

Beri naprej >>>

Vzgojimo svoj ameriški slamnik – še je čas

dodano: 20.6.2018

Adriana Dolinar (novice SZZČN junij/julij 2018)

Škrlatna ehinaceja ali ameriški slamnik je ena od rastlin, ki jih je še posebej vzljubil tudi švicarski naturopat Alfred Vogel. Deloma smo zaradi njegove ljubezni do te rastline ameriški slamnik vzljubili tudi pri nas. Če še ne veste, kako se ameriški slamnik lahko vzgoji na domačem vrtu, je še vedno čas, da se podučite in to storite zdaj. 

Beri naprej >>>

Sončna krema ali sončna hrana?

dodano: 18.6.2018

Diana Vlahinič (novice SZZČN junij/julij 2018)

S prvimi sončnimi žarki, najkasneje pa pred odhodom na morje, se vsi srečamo z vprašanjem, kako kožo zaščititi pred soncem. Običajno odhitimo po kreme za sončenje in prepričani smo, da smo storili največ, kar smo lahko, da bi kožo bolj ali manj učinkovito zaščitili.

Malokdo pa se vpraša ali celo ve, da bi morala zaščita kože potekati najprej od znotraj in ne le od zunaj z uporabo sončnih krem. Ko bomo poskrbeli za notranjo zaščito, bo tudi naša koža bolje zaščitena in bo veliko bolj učinkovito prenašala sonce; posledično bo manj opeklin in manj alergij, koža pa bo lepša in bolj zdrava. Naša prva zaščita bi zato morala biti notranja zaščita, to pa nam nudijo antioksidanti, ki delujejo na proste radikale. 

Beri naprej >>>

Človek ni kup mesa in kosti

dodano: 18.6.2018

novice SZZČN junij/julij 2018

Smo predvsem voda, sol, maščoba in silicij. 

Največji del našega telesa predstavlja voda. Da se ne razlijemo po tleh, pa poskrbijo celične ovojnice, ki so narejene predvsem iz maščob.
In da vse skupaj funkcionira kot celota, ki izmenjuje informacije in smiselno deluje, poskrbijo še elektroliti, ki omogočajo zadostno prevodnost, da lahko informacije in napotki pridejo do sleherne celice. 

O tem, kako pomembna sta voda in maščoba, smo že veliko pisali. O tretji pomembni snovi, ki dejansko določa kakovost in hitrost našega “procesorja”, pa je na sploh veliko manj govora.

Beri naprej >>>

Močne poletne svetlobe se ne veselijo vsi!

dodano: 15.6.2018

Adriana Dolinar (novice SZZČN junij/julij 2018)

Mnogi smo prepričani, da poletna svetloba, toplota, več prostih dni za počitek … pomagajo umiriti ali odpraviti marsikatero težavo, ki nas pesti tekom leta. Žal pa to ne drži nujno za tiste, ki jih mučijo migrenski glavoboli. Zakaj in kako jim lahko pri tem pomaga CBD?

Beri naprej >>>

Je za vse kriva sol?

dodano: 15.6.2018

Karmen Prah (novice SZZČN junij/julij 2018)

Vse bolj pogosto slišimo svarila pred nevarnim vnosom soli. 

Kot smo v teh Novicah že velikokrat pisali, narava ni naredila problematične soli – to je naredil človek, ko je iz nje očistil vse, kar se mu je zdelo nepotrebno in ji dodal umetni jod in sredstva proti strjevanju. Tako smo dobili zelo nevarno sol, ki botruje vse večjem številu težav s krvnim tlakom, propadanjem ožilja, živčevja in možganov. 

Beri naprej >>>

Kdo bo patentiral umetno sonce?

dodano: 13.6.2018

Sanja Lončar (novice junij/julij 2018)

Znanstvene tehnologije z vsakim dnem vse bolj napredujejo. Vse večji delež živil raste brez stika s prstjo in brez izpostavljenosti sončnim žarkom. 

Znanstveniki se vse bolj poglabljajo v to, kako različna valovanja svetlobe delujejo na rastline, zato že imamo različne žarnice za rastlinjake – odvisno od tega, ali želimo spodbuditi rast listov ali plodov. Tehnologija LED, ki omogoča izbiro frekvenc (barvo svetlobe), hitro napreduje in celo uspeva vplivati na izboljšanje okusa tako vzgojenih plodov (ki so bili do sedaj praviloma veliko slabšega okusa). 

V kombinaciji z izbranimi hranili in po potrebi celo umetnimi aromami in barvili tako nastajajo živila, ki so »kot prava« ... Oči in celo nos vse težje opazijo razliko. Pa so takšna živila res tudi polnovredna?

Beri naprej >>>

Z bosonogo hojo do več »svetlobe« oz. zdravja

dodano: 13.6.2018

Julia Köpferl in Dejan Šranc (novice SZZČN junij/julij 2018)

Marsikdo vsaj poleti sezuje čevlje in stopalom privošči svobodo, ki ne krepi le stopal, ampak celotno telo. Kakšne so koristi bosonoge hoje in ali je res le poletje pravi čas za to? 
 
Korak s polnim občutkom
Predstavljajte si, da ste na plaži. Sonce sije in pod vami je mehak pesek. Sezujete si čevlje in se sprehodite bosi. Čutite topel pesek pod stopali in med prsti. Občutite strukturo podlage, vsako podrobnost. Ko hodite naprej, pridete do območja z zaobljenimi kamni. Hodite po njih in opazite, kako sedaj stopate najprej s sprednjim delom stopala namesto s peto. Tako vaša peta ne udari ob podlago tako močno, ampak stopate tiho, tekoče in elegantno. Imate boljši občutek za podlago, vaša stopala se bolje prilagodijo in stopalni lok prevzame funkcijo blaženja. Čutite, kako okrogli kamni nežno masirajo vaša stopala z vsakim korakom, kako se stopala prilagajajo neravni podlagi in celo vaši prsti aktivno sodelujejo pri hoji. Oprimejo se podlage in pomagajo ohranjati ravnotežje. To je bosonoga hoja!

Beri naprej >>>

Natečaj Ekoci Green design

dodano: 6.6.2018

www.ekoci.si

Ste okoljsko ozaveščeni? Imate znanje, napredne ideje in pogum? Želite ustvarjati novo prihodnost z zdravimi oblačili in zmanjšati učinke »hitre mode«, pri kateri so oblačila velikokrat narejena s spornimi tehnologijami in v neetičnih delovnih pogojih, kot odpadek pa onesnažujejo naš planet več stoletij? Želite soustvarjati trajnostno slovensko tekstilno panogo na inovativen način? 
Ustvarite novo oblačilo iz konoplje, lanu, volne ali drugih naravnih materialov in sodelujte na natečaju Ekoci Green design! 

Beri naprej >>>

Živeti ljubezen in spoštovanje do narave

dodano: 31.5.2018

Karmen Prah (majske novice SZZČN 2018)

»Tu smo le na kratkem obisku, zato ne pozabite povohati rožic.« Ta stavek je najti na naslovnici nove revije Biobrazda, ki jo toplo priporočamo v branje. Naš napuh opominja, da smo veliko bolj minljivi, kot se nam zdi, vendar se nam vseeno ponuja neskončno priložnosti, da občudujemo stvarstvo in ga celo soustvarjamo.

Ali lahko ta stavek tudi živimo, je lahko moto poslovnega življenja? Se je sploh mogoče izogniti mlinom globalizacije, ki želijo vse zapakirati, izmeriti, ovrednotiti? Roberto Solime je človek, ki mu očitno uspeva združevati občudovanje narave, ustvarjalnost, dobrodelnost in poslovne uspehe. Na mednarodnem simpoziju v Ljubljani smo ga prosili za odgovore na nekaj vprašanj, ki nam jih zelo pogosto zastavljate. 

Beri naprej >>>

V čem je skrivnost uspeha prehranskih dopolnil Viridian Nutrition?

dodano: 31.5.2018

Intervju pripravila: Diana Vlahinič (majske novice SZZČN 2018)

Viridian Nutrition je večkrat nagrajena vodilna znamka etičnih prehranskih dopolnil, ki je na voljo v specializiranih trgovinah z zdravo prehrano. Pogovarjali smo se z ustanoviteljico podjetja Viridian Nutrition, Cheryl Tallon. 

Beri naprej >>>

Najtežje je najti zaupanja vredne ljudi

dodano: 20.5.2018

Intervju pripravila: Sanja Lončar (majske novice SZZČN 2018)

Priznam, ko sem prvič videla alge Seagreens, sem pomislila, ah, še ene alge več. Ko pa sem ugotovila, da gre za samonikle alge, sicer z biodinamičnim certifikatom, sem najprej pomislila, le kako lahko dandanes, pri tolikšni onesnaženosti morja, algam sploh podelijo tak certifikat? Ko pa sem v živo spoznala in slišala gospoda Simona Rangerja, sem se ugriznila v jezik in si rekla, kakšna sreča, da obstaja tak človek. 

Zakaj ste se sploh začeli ukvarjati z morskimi algami?
Prek drugih poslov, s katerimi sem se ukvarjal, sem že spoznal, kaj mi lahko prineseta uspeh in denar. Marsikaj, vendar še zdaleč ne vsega. Delati nekaj, za kar veš, da ljudem in naravi prinaša le dobro, to je neprecenljivo. Pri tem nimam v mislih le kakovosti izdelka, temveč vse odnose, ki pri tem nastajajo. 

Beri naprej >>>

Žaljivo preprosto, in vendar deluje

dodano: 20.5.2018

Sanja Lončar (majske novice SZZČN 2018)

Že pred desetletji je dr. Budwig, ki je bila tudi kvantna fizičarka in biologinja, študirala pa je tudi medicino (le da ji na tej univerzi niso dovolili diplomirati), prišla do spoznanja, da se zdravje začne v celici – in da je najbolje, da tudi težave začnemo reševati od celične ravni navzgor. 

Čeprav takrat o biofotonih, celičnih mitohondrijih endogenih antioksidantih … niso vedeli prav veliko, so njeni napotki, s katerimi je pozdravila številne rakave bolnike, še vedno zelo aktualni in učinkoviti.

Beri naprej >>>

Bo svet postal globalno podjetje?

dodano: 18.5.2018

Sanja Lončar (majske novice SZZČN 2018)

V zadnjih nekaj desetletjih so številne korporacije po svojem premoženju prerasle države. Zdaj pa se je prvič zgodilo, da je finančna moč korporacij tudi na globalni ravni večja od moči držav. 

Ali veste, da je med stotimi največjimi gospodarskimi subjekti na svetu 51 korporacij in le še 49 držav? Promet, ki ga ustvari največja trgovska veriga Walmart, je večji od letnega državnega proračuna Brazilije, poleg tega Walmart zaposluje več ljudi, kot ima Slovenija prebivalcev. Promet naftne družbe Shell je večji od državnega proračuna Nizozemske, dobiček te multinacionalke pa presega letni državni proračun Bolgarije. Tudi podjetje Exxon Mobil ustvari več dobička, kot znaša slovenski letni državni proračun, njegov letni promet pa je večji od sredstev, ki jih Kitajska letno nameni obrambi. 

Beri naprej >>>

Vse bolezni koreninijo v črevesju

dodano: 15.5.2018

Intervju pripravila: Adriana Dolinar

Dr. Hans Niedermaier (1913–2003), farmacevt in prehranski kemik, je po 70 letih raziskav in razvoja na področju prehranskih dodatkov iz zdravilnih rastlin razvil edinstvene patentirane kaskadne fermente Regulat. Uspešno družinsko podjetje zdaj razvijata in vodita njegova hčerka in vnuk. 

O očetovih dosežkih, pozitivnih učinkih kaskadnih fermentov na zdravje … in o viziji podjetja Dr. Niedermaier (»Iz življenja – za življenje«) smo se pogovarjali z njegovo hčerko dr. Cordulo Niedermaier May. 

Beri naprej >>>

Kdo bo zastopal vaš glas?

dodano: 14.5.2018

Jure Pogačnik

V poplavi predvolilnih pravljičnih obljub in lepih obrazov, ki nas nagovarjajo s plakatov, ponovno grozi, da bomo pozabili na bistvo – vsebino, ki jo s svojim glasom podpiramo ali ne. Na predvolilnih srečanjih bomo zagotovo zelo malo slišali o tem, kaj bodo stranke storile za zmanjšanje splošnega zastrupljanja, ki smo mu izpostavljeni vsak dan skozi pesticide, geoinženiring, načine pridelave in predelave živil, vse večjo prisotnost gensko spremenjenih organizmov, elektromagnetni smog, nekatere oblike zdravljenja in podobno. 

Vas zanima, za kaj si bodo stranke prizadevale pri temah prehrane, zdravstva, šolstva ...?

Beri naprej >>>

Novi časi - stara načela!

dodano: 10.5.2018

majske novice SZZČN 2018

ALFRED VOGEL JE ŽE ZA ŽIVLJENJA POSKRBEL, DA SE NAČELA, ZA KATERA SI JE PRIZADEVAL, OHRANJAJO TUDI ZDAJ, KO GA NI VEČ.

Prav s tem namenom je lastništvo podjetja prenesel na neproftno fundacijo, ki še zdaj skrbi, da podjetje deluje v skladu z vrednotami, ki jih je zastavil že pred skoraj pol stoletja.

V 22 letih, kolikor jih je minilo od njegove smrti, se je upokojila tudi ekipa njegovih najtesnejših sodelavcev. Nedavno je zahtevno nalogo prevzelo novo vodstvo z direktorjem Petrom Gmünderjem na čelu.

Beri naprej >>>

Ko te konoplja prevzame!

dodano: 10.5.2018

Darja in Dejan Batista (majske novice SZZČN 2018)

Kako smo začeli?
Podjetje BioMons 1, d. o. o., sva ustanovila pred desetimi leti, vendar to ni začetek najine poti, saj sva prvo obrt odprla že davnega leta 1989. Od takrat pa do zdaj se je nabralo ogromno izkušenj, ki jih zdaj s pridom uporabljava tudi na področju ozaveščanja o številnih potencialih konoplje za zdravje in bivanje. Leta 2009 sva se namreč naključno spoznala z učinki konoplje na zdravje. V širšem krogu prijateljev in družine sva na zahtevnem bolezenskem primeru spoznala konopljo in njene koristi. Konoplja in njen zdravilni vpliv na človeka sta naju prevzela do te mere, da sva se naslednjih sedem let podrobno posvečala temu področju. V Sloveniji sva se najprej povezala z Inštitutom Zelena direktiva iz Maribora, kjer sva pridobila znanje, vse potrebne instrumente in galenski laboratorij; lastno bio konopljo smo gojili na botaničen način. Tako sva se spoznala z vsemi postopki – od sejanja do izdelave pripravkov iz konoplje. Razvijala sva idejo o ciljnih izdelkih, ki bi pomagali pri različnih zdravstvenih težavah. Žal se je v Sloveniji po uradni poti zelo težko lotiti samostojne proizvodnje konopljinih pripravkov in tako sva se odločila, da se raje poveževa s priznanim podjetjem s tega področja.

Beri naprej >>>

Presenečenje! Svet ni snov!

dodano: 3.5.2018

Sanja Lončar (majske novice SZZČN 2018)

O snovi in energiji smo vajeni razmišljati kot o ločenih pojmih. O svojem telesu razmišljamo kot o nečem trdnem, enako o stolu, na katerem sedimo, in o hišnem zidu, ki naj bi nas varoval pred zunanjimi vplivi. 

Pred petdesetimi leti smo se učili, da je vse sestavljeno iz atomov; predstavljali smo si jih kot kroglice, iz katerih je sestavljen naš svet. Ko pa so znanstveniki prodrli še globlje in si atom ogledali od znotraj, so presenečeno ugotovili, da je bolj ali manj prazen, količina snovi v njem pa skorajda zanemarljiva. 

Se še spomnite podob atoma iz učbenikov za fiziko? Na njih je bilo videti jedro, okrog katerega krožijo elektroni, tako kot na sliki. Prispodoba sicer ni slaba, le da so dimenzije popolnoma drugačne. Če si predstavljate, da je notranji krogec (jedro) v velikosti žogice za namizni tenis ali golf, je prvi elektron od njega oddaljen kakih dvesto, tristo metrov in povrhu manjši od prosenega zrna. Četudi okrog jedra kroži več elektronov, si predstavljate, kako malo snovi je to? Vsakih dvesto metrov kako proseno zrno …

Beri naprej >>>

Če nimaš, ne moreš dati!

dodano: 3.5.2018

majske novice SZZČN 2018

Za nekatere je dobiček cilj, za druge sredstvo, s katerim udejanjajo veliko dobrega. 

V iskanju načinov, kako bi denar služil svojemu pravemu namenu, različna podjetja ubirajo različne poti. Nekatera se že v osnovi odločijo za neprofitno obliko in se registrirajo kot socialno podjetje, neprofitna ustanova ali pa so v lasti neprofitne fundacije. 

Od velikih podjetij, ki so v lasti neprofitnih fundacij, smo na teh straneh že veliko pisali, recimo o podjetjih Bioforce, Wala in Weleda. Toda to niso osamljeni primeri. Vse več podjetij, zlasti tistih, ki nameravajo delovati na področju zdravja in prehrane, že z obliko registracije določi in varuje svoj osnovni namen. Manj znan, vendar odličen primer je podjetje Cytoplan, ki ga je leta 1990 ustanovila dobrodelna ustanova AIM Foundation. 

Beri naprej >>>

Kako varni smo pred radioaktivnim sevanjem?

dodano: 26.4.2018

Danes je 32. obletnica nuklearne katastrofe v Černobilu. Velik delež radiacije je takrat zaneslo tudi na naša tla, kar nas ima večina še vedno živo v spominu (opozorila pred kislim dežjem ipd.). Zdaj pa si poglejte sliko, kjer so označena področja v Evropi, ki so bila najbolj prizadeta. Ste opazili, da se onesnaženje ne zmanjšuje z oddaljenostjo od kraja nesreče? V Sloveniji in Skandinaviji je padlo več radioaktivnega dežja kot v krajih, ki se nahajajo komaj nekaj sto kilometrov od Černobila … 

Smo se od takrat kaj naučili? Strokovnjaki z nemškega Inštituta Maxa Plancka svarijo, da lahko v Evropi pričakujemo po en Černobil vsakih 33 let, ker je več kot tretjina jedrskih elektrarn starejših od 30 let. Danes vstopamo v 33. leto od Černobila, v naši bližnji okolici pa je skoraj dva ducata »seniorskih« nukleark.
Če še malo bolje pogledate sliko, pa boste videli, da so tudi Sirija, Izrael, Turčija, Iran in druge nuklearne države, v katerih napetosti iz dneva v dan le rastejo, presneto blizu. 

In kaj storiti, če bodo oblaki ponovno prinesli kakšen radioaktiven dež? Z zelo preprostimi ukrepi je dokaj enostavno preprečiti kontaminacijo prsti in dekontaminirati objekte. Če veste, kaj je treba storiti, seveda! 
Želimo si, da bi nas bilo čim več takšnih, ki bi znali pravilno odreagirati tudi v tovrstnih situacijah. Zato lahko danes in jutri (26. in 27. april 2018) v naši spletni knjigarni kupite naš priročnik Naravne rešitve za radiacijo po posebni ceni: s 5 evri popusta in z brezplačno poštnino. 
Na naši FB strani pa se lahko potegujete tudi za posebno darilo. 

Beri naprej >>>

Vrt kot bližnjica do boljšega življenja!

dodano: 22.4.2018

aprilske novice SZZČN 2018

Tokrat ne bomo govorili o tem, da sadje in zelenjava, ki smo ju pridelali, vsebujeta več vitaminov in rudnin, da nista obremenjena s kemikalijami in da nista bila izpostavljena dolgemu transportu in posledično izgubi hranilnih snovi. Vrtnarjenje ima tudi druge, nemalokrat spregledane prednosti. 

Beri naprej >>>

V kakšni formi je vaš vrt?

dodano: 21.4.2018

Sanja Lončar (aprilske novice SZZČN 2018)

Januarja smo se bali prezgodnje pomladi, marca pa smo sadike reševali pred zmrzaljo. Kdo si upa napovedati, kakšni bodo april, maj in junij? Najbrž ga ni junaka! Celo meteorologom z napovedjo ne uspe zadeti za več kot dan ali dva vnaprej. Le v enem imajo prav: čaka nas vse več nepredvidljivega in skrajnega vremena. 

Namesto da ugotavljamo, kateri mesec je najbolj vroč, hladen ali moker v zadnjih 200 letih, se je bolje pripraviti na vse!

Beri naprej >>>

Kako iz začaranega kroga slabega počutja?

dodano: 20.4.2018

Robert Bevc (aprilske novice SZZČN 2018)

Zakaj je ob slabšem počutju težje izkoristiti prehranska dopolnila
Morda bo marsikoga presenetilo, toda na našo formo v veliki meri vpliva to, koliko hranil smo zmožni absorbirati – bodisi iz hrane bodisi iz prehranskih dopolnil. Pestijo nas pomanjkanje energije, težave z želodcem ali s črevesjem, napihnjenost, zgaga, slab spanec, stres … Naj je razlog za slabo počutje tak ali drugačen, ga želimo izboljšati, v tej želji pa navadno posežemo po prehranskih dopolnilih. Ker je takrat naša sposobnost za absorpcijo praviloma najnižja, se utegnemo znajti v začaranem krogu in brez težko pričakovanih rezultatov. 

Beri naprej >>>

Kako podmazati sklepe?

dodano: 18.4.2018

Adriana Dolinar (aprilske novice SZZČN 2018)

Če zaradi bolečih sklepov niste v dobri formi, preberite, kateri so osnovni gradniki, ki jih telo potrebuje za zdrave sklepe – in kako mu pomagati, da jih bo kar se da učinkovito vsrkavalo.

Beri naprej >>>

CBD – odslej dovoljen tudi športnikom!

dodano: 18.4.2018

Adriana Dolinar (aprilske novice SZZČN 2018)

Svetovna protidopinška agencija (WADA) je januarja 2018 po temeljitem posvetu s strokovnjaki s seznama snovi, ki so za športnike prepovedane, odstranila kanabidiol (CBD). Dosedanji dokazi namreč kažejo, da bi utegnil CBD koristiti tudi športnikom, ne da bi vplival na njihove rezultate.

Beri naprej >>>

Trnova pot do dobre telesne pripravljenosti

dodano: 16.4.2018

Karmen Prah (aprilske novice SZZČN 2018)

Kako do dobre telesne pripravljenosti, smo vprašali osebnega trenerja, fitnes tekmovalca, vsestranskega športnika ter povrhu dobrega poznavalca naravne in zdrave prehrane – Petra Bukovnika. 

Beri naprej >>>

Gibanje – drugi steber življenjske filozofije Sebastiana Kneippa

dodano: 16.4.2018

Petra Zlatoper (aprilske novice SZZČN 2018)

»Če hoče človek ostati zdrav, se mora gibati.« 
Sebastian Kneipp

Zgornja misel Sebastiana Kneippa nemara zveni banalno. Drži, da en sam sprehod zanesljivo ne odžene bolezni, vsakodnevni (vsaj enourni) sprehodi pa imajo določen učinek. Če jim dvakrat na teden dodamo še kolesarjenje ali plavanje, lahko rečemo, da v resnici skrbimo za svoje zdravje.

Beri naprej >>>

Vse to je zaradi zoba?

dodano: 11.4.2018

Pogovor z Gregorjem Hočevarjem, dr. stom. (aprilske novice SZZČN 2018)

Kadar tožim, da me nekaj boli, se oče šali, da je vse to zaradi zoba – zoba časa! Kaj pa, če je zares zaradi zoba?

Če zobje ne bolijo pogosto, ne pomislimo, da se utegnejo skrivati v ozadju težav, ki jih čutimo drugje po v telesu. Kdo bi si mislil, da lahko nevarne anaerobne bakterije, ki se naselijo v mrtvih zobeh in obzobnih žepih ali pa se razmnožijo po nepravilni odstranitvi zoba, povzročijo težave s srcem, sklepi, z ledvicami … Vse pogostejše težave z živčevjem ali s ščitnico lahko temeljijo na preobremenjenosti telesa z živim srebrom, ki je sestavni del zobnih zalivk. Dandanes, ko nam implantate ponujajo domala za vsakim vogalom, je dobro vedeti, da tudi ti niso zagotovilo, da bo tovrstnih težav konec. Lahko se zgodi prav nasprotno. V iskanju odgovorov smo se tokrat obrnili na Gregorja Hočevarja, dr. stom., enega od redkih bioloških zobozdravnikov v Sloveniji, ki je podiplomsko šolanje s področja biološkega zobozdravstva in keramičnih implantatov opravil v Nemčiji.

Beri naprej >>>

Končno tudi zakonska omejitev količine trans maščob v živilih. Na 2 %?!

dodano: 11.4.2018

Medtem ko so v mednarodnih prehranskih krogih že pred desetletjem govorili o zakonskih omejitvah trans maščob v živilih na 1 %, je naša prehranska stroka deset let kasneje ugotovila, da je zdaj res čas, da tudi v Sloveniji naredimo ta korak. S tem, da bo pri nas zakonsko predpisana meja vsebnosti trans maščob v živilih 2 % ...

20. marca 2018 je bil v Uradnem listu objavljen Pravilnik o najvišji dovoljeni vsebnosti trans maščobnih kislin v živilih. Prepoved bo polno uveljavljena 4. aprila 2019, po poteku enoletnega prehodnega obdobja. Povod za to odločitev so rezultati raziskave Trans maščobe v živilih, ki kažejo, da se je v več kategorijah predpakiranih živil v zadnjih dveh letih pogostost uporabe delno hidrogeniranih maščob sicer zmanjšala, v nekaterih pa se je žal celo povečala. Tudi kemijske analize živil kažejo, da se trans maščobne kisline še vedno nahajajo ne le v predpakiranih, temveč tudi v številnih nepredpakiranih živilih, npr. v nekaterih burekih, rogljičkih in drugih pekovskih izdelkih. Z izborom ustreznih surovin in postopkov priprave je vsa tovrstna živila mogoče proizvesti tako, da ne bodo presegala zakonsko predpisane omejitve 2 g trans maščobnih kislin na 100 g skupnih maščob.

Beri naprej >>>

Kje začeti?

dodano: 4.4.2018

Sanja Lončar (aprilske novice SZZČN 2018)

Ko se v telesu nakopičijo težave, se nam začne dogajati tako kot vladam: vsak organ svari pred nevzdržnim položajem, grozi s stavko in zahteva več sredstev za svoje delovanje. 
Dokler imamo eno samo, lokalizirano težavo, jo z gašenjem simptomov še nekako obvladujemo. Toda ko se začnejo rdeče lučke prižigati na več mestih hkrati, ugotovimo, da zgolj z odpravljanjem simptomov ne bomo prišli daleč. 

Na predavanjih zelo pogosto slišim vprašanje, kako kombinirati deset različnih zdravil in po možnosti še enako število prehranskih dopolnil. Drugi izbirajo naravnejše pristope, vendar sledijo enaki logiki: vse, česar telesu primanjkuje, skušajo nadomestiti tako, da v jutranji smuti vmešajo še deset superživil. Morda je nastopil čas, da se vprašamo, ali obstaja kaka učinkovitejša strategija.

Beri naprej >>>

Spomladanska utrujenost ali utrujenost jeter?

dodano: 4.4.2018

Diana Vlahinič (aprilske novice SZZČN 2018)

Po dolgi zimi nam prvi pomladni žarki poleg spomladanske utrujenosti navadno prinesejo tudi željo in potrebo po razstrupljanju telesa. 

Večina ljudi namreč v zimskem času, zlasti med prazniki, poje veliko (pre)težke in mastne hrane, v telo vnaša več kalorij, kot jih porabi, to pa praviloma pomeni tudi kak kilogram (pre)več. Pomladni žarki nas spomnijo na prihajajoče poletje, prebudi se želja po vitkejšem telesu in dobrem počutju … Vse to nas spodbudi, da začnemo razmišljati o razstrupljanju telesa ali, natančneje, razstrupljanju jeter, ki smo jih pozimi nevede preobremenili.

Beri naprej >>>

Dober tek, telo!

dodano: 29.3.2018

Katarina Šeme (marčevske novice SZZČN 2018)

Kar nanesemo na lasišče, se v manj kot minuti vsrka v naš krvni obtok. Ali bi barvo za lase, ki ste ji zvesti že leta, upali pojesti? Verjetno ne. Pa vendar je barva za lase prav to – obrok za naše telo.

Beri naprej >>>

Bo pravica do pitne vode, ki smo jo vpisali v ustavo, ostala le mrtva črka na papirju?

dodano: 29.3.2018


Ob Svetovnem dnevu voda, 22. 3. 2018, je pod naslovom »Ali ustava drži vodo?« potekala okrogla miza, ki jo je priredil evropski poslanec dr. Igor Šoltes (Skupina Zelenih/ESZ). Zbrani so se strinjali, da je bil vpis pravice do pitne vode v ustavo pomemben zgodovinski trenutek z jasnim sporočilom o trajni zaščiti vode kot javne dobrine. A kaj se je premaknilo naprej od takrat, je bilo ključno vprašanje dogodka. Rok za uskladitev zakonodaje se namreč nezadržno približuje, napredka pa ni zaznati.

Beri naprej >>>

Kateri člen manjka?

dodano: 28.3.2018

Tamara Bukovec (marčevske novice SZZČN 2018)

Veriga je močna toliko, kolikor je močan njen najšibkejši člen. Pri presnovi je podobno. Že samo nekaj manjkajočih sestavin lahko onemogoči tisočere procese, čeprav ste telesu priskrbeli skoraj 99 odstotkov snovi, ki jih potrebuje. Vas zanima, kaj manjka?

Nedavno objavljene primerjalne raziskave so pokazale, da se je vsebnost vitaminov in mineralov v sodobno pridelanem sadju in zelenjavi dramatično zmanjšala. 

Zaradi osiromašenih in s kemičnimi snovmi onesnaženih tal dandanes rastline vsebujejo tudi do 70 odstotkov manj vitaminov in mineralov kot še pred nekaj desetletji. Vse več živil, ki jih zaužijemo, telo oskrbi le s kalorijami, pogosto pa ga tudi kemično obremenijo. Celo bolj zdrava, ekološko pridelana živila nam ne zagotavljajo več vseh potrebnih hranil. Četudi nekatere minerale potrebujemo le v minimalnih količinah, njihova odsotnost v naši presnovi povzroči marsikaj.  

Beri naprej >>>

Kako lahko CBD pomaga prebavilom in presnovi?

dodano: 28.3.2018

Rajko Škarič in Adriana Dolinar (marčevske novice SZZČN 2018)

Verjetno se vse pogosteje srečujete s CBD-pripravki in s številnimi trditvami o tem, kaj vse lahko pozdravijo. O tem, kaj gre realno pričakovati od tovrstnih pripravkov in kako lahko kakovosten CBD-izvleček pomaga naši prebavi in presnovi, smo se pogovorili z direktorjem enega od vodilnih podjetij v Evropi (Cannabis Pharma, s.r.o.) s področja predelave industrijske konoplje. 

Beri naprej >>>

Premalo energije, premalo železa?

dodano: 27.3.2018

Diana Vlahinič (marčevske novice SZZČN 2018)

Eden od najpomembnejših mineralov v telesu, ki obenem igra ključno vlogo pri našem počutju, je železo. Vsi ga poznamo, veliko manj znani pa so nam simptomi njegovega pomanjkanja, čeprav utegne biti prav pomanjkanje železa razlog za naše slabo počutje in predvsem utrujenost.

Pomanjkanje železa je eden od najpogostejših prehranskih primanjkljajev, ki večinoma prizadene ženske. Železo je ključno pri proizvodnji hemoglobina, ki domuje v rdečih krvničkah in skrbi za prenašanje kisika po telesu. Brez njega trpi celotno telo, mi pa smo utrujeni in izčrpani. Pomanjkanje železa lahko pripelje do najpogostejše anemije – anemije, ki je posledice njegovega pomanjkanja. 

Beri naprej >>>

Sedem zmot o maščobah

dodano: 27.3.2018

Sanja Lončar (marčevske novice SZZČN 2018)

Resnicam in zmotam o maščobah res ni videti konca. Vsak dan dobivamo vaša vprašanja o tem, kaj ste prebrali, kaj vam je povedal zdravnik, kaj so vam obljubljala oglasna sporočila in ovojnina izdelkov, kaj pravi soseda … Čeprav smo o tej temi napisali že dva priročnika, bi o tem očitno morali pisati v skoraj vsaki številki. Tokrat pišemo o najpogostejših dilemah, s katerimi se srečujete. 

Beri naprej >>>

Imaš jajca? Reci NE baterijski reji!

dodano: 26.3.2018

Vljudno vas vabimo na novinarsko konferenco Društva za zaščito živali Ljubljana in Danes je nov dan, Inštituta za druga vprašanja, kjer vam bomo predstavili Kampanjo za odpravo jajc iz baterijske reje s polic trgovcev v Sloveniji in posebno spletno mesto
www.imasjajca.si, ki bo aktivno od 26. marca dalje."


Beri naprej >>>

Pirati v črevesju?

dodano: 23.3.2018

Sanja Lončar (marčevske novice SZZČN 2018)

Tako zelo se trudimo, da kupujemo kakovostna živila in pripravljamo zdrave obroke ... Zakaj se ti napori ne zrcalijo tudi v našem počutju? Zakaj hranila niso prišla tja, kjer jih telo potrebuje? Jih je kdo ukradel? 

Pot od ust do lačnih celic je dolga in vodi dobesedno čez sedem gora in sedem voda. Na tej poti hrana ni sama – prebavila so namreč na gosto poseljena z nepridipravi, ki si želijo naših hranil: tu je razbohotena kandida, tu so različne vrste glist … vsi ti pa so nekakšni pirati, ki zasežejo dobra hranila in jih izropajo, še preden prispejo na svoj cilj. 

Za večino zahodnjakov je značilen zelo slab izkoristek hranil ali natančneje: ker z velikim deležem zaužite hrane hranimo kvasovke, zajedavce in celo rakave celice, ne ostane dovolj hranil za nemoteno delovanje drugih, še zdravih tkiv. 

Beri naprej >>>

Kneippova načela zdrave prehrane

dodano: 23.3.2018

Petra Zlatoper (marčevske novice SZZČN 2018)

V poplavi spletnih nasvetov ter knjig in člankov o zdravi prehrani z izjavami strokovnjakov, ki dokazujejo škodljivost posameznih živil, se utegne človek kaj hitro zmesti. Komu verjeti? Kdo ima prav? 

Dandanes se z zdravo prehrano ukvarja ogromno ljudi, vendar je prav, da upoštevamo tudi nasvete prednikov, ki sicer največkrat niso podprti s tehnološkimi in znanstvenimi dokazi, pač pa so plod izkušenj, zdrave pameti in prisebnosti. Eden od takih, ki je že pred 150 leti razmišljal, svetoval in pisal o zdravi prehrani, je Sebastian Kneipp. Postavil je življenjsko filozofijo zdravja, ki temelji na petih stebrih: voda, prehrana, zelišča, gibanje in zdrav življenjski slog. 

Beri naprej >>>

Zelo pomembna novica: Predlogu Zakona o nalezljivih boleznih

dodano: 16.3.2018

predstavnik koalicije Boris Potočar

Zelo pomembna novica: Koalicija gibanj in posameznikov za pravico odločanja je državnemu vrhu predložila mnenje strokovnjaka o predlogu Zakona o nalezljivih boleznih

Spoštovani, 

koalicija gibanj in posameznikov za pravico odločanja je predsedniku vlade, predsedniku države, poslancem in varuhinji človekovih pravic danes predložila mnenje strokovnjaka za ustavno-pravna vprašanja o predlogu zakona o nalezljivih boleznih (ZNB). 

Analiza skladnosti s slovensko ustavo, ki jo je izvedel prof. dr. Matej Avbelj s Fakultete za državne in evropske študije, kaže, da je ta novela protiustavna v vseh temeljnih rešitvah.

Podrobnejše informacije in pravno mnenju, najdete v nadaljevanju sporočila.

Beri naprej >>>

Zakaj sploh jemo?

dodano: 13.3.2018

Sanja Lončar (marčevske novice SZZČN 2018)

Če želite pet oseb na hitro skregati, jim samo zastavite to vprašanje.
Morda se vam vprašanje iz naslova zdi preprosto, dokler nanj ne poskusite odgovoriti. Ker sem ga udeležencem delavnic in seminarjev že velikokrat zastavila, bi lahko z njihovimi odgovori popisala ker nekaj strani. 

Beri naprej >>>

Kako sočasno odpraviti pet težav s prebavili?

dodano: 13.3.2018

Adriana Dolinar (marčevske novice SZZČN 2018)

Sodoben življenjski slog je z naših jedilnikov izrinil tudi mlečnokislinsko fermentirana živila. Kazen za to plačujemo tudi v obliki čedalje pogostejšega pešanja zdravja prebavil. 
Hrano, fermentirano z mlečnokislinskimi mikrobi, so ljudje poznali in uživali že tisočletja. Nekoč je bil to eden od osnovnih načinov ohranjanja živil, saj desnosučna mlečna kislina, ki nastane v postopku fermentacije, preprečuje razmnoževanje škodljivih mikrobov. 

Beri naprej >>>

Državno tekmovanje mladih eko novinarjev na temo vode

dodano: 12.3.2018

Slovenija, 7. marec 2018


Zeleno pero je edino državno tekmovanje mladih Eko novinarjev v Sloveniji, ki ga že od leta 2013 organizira društvo Planet Zemlja. Tema letošnjega državnega tekmovanja je voda, zato bo zlata Zelena peresa letos podelil predsednik Panela za vodo in mir in nekdanji predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk. Za letošnje zlato priznanje Zeleno pero se je potegovalo 77 učencev ter dijakov iz enajstih osnovnih in petih srednjih šol, ki so na prvi stopnji tekmovanja dosegli zadostno število točk, bronasto priznanje pa je osvojilo 126 učencev in dijakov. 

S projektom želi organizator mlade spodbuditi k aktivnemu raziskovanju lokalnega okolja in seznanjanju z okoljsko problematiko ter s tem spodbuditi njihovo zavest, da lahko tudi sami sodelujejo pri pozitivnih spremembah v svojem okolju. Tematike pisanj se z leti spreminjajo, mladim piscem pa predstavljajo izziv za zanimivo raziskovanje. Letošnja nosilna tema za pisanje eko novinarskih prispevkov je voda. 

Beri naprej >>>

Kruh za zdravje ali kaj moramo vedeti o različnih vzhajalnih sredstvih

dodano: 18.2.2018

februarske novice SZZČN 2018

Skrivnost dobrega kruha je v zraku, ki nam ga uspe ujeti vanj. Več ko je zračnih mehurčkov, mehkejši je kruh. Ni pa vseeno, kako pridemo do njih. Industrija to počne z uporabo tehničnih plinov ali pa kvasa. Kemično lahko testo razrahljamo tudi s sodo bikarbono, z vinskim kamnom ali s pecilnim praškom. Toda v zadnjem času znova odkrivamo modrosti naših babic in spoznavamo vse prednosti droži. Ena od najbolj navdihujočih in hkrati izredno natančnih knjig o tej temi je priročnik Kruh z drožmi, ki ga z veseljem postavljamo ob bok knjigam na polici spletne knjigarne www.shop.zazdravje.net.

Za pojasnila o prednostih uporabe droži smo povprašali tudi avtorico Natašo Đurić, ki jih je spoznala do obisti. 

Beri naprej >>>

Okusi, ki zdravijo!

dodano: 14.2.2018

Sanja Lončar (februarske novice SZZČN 2018)

Okusi so več kot le veselje za naše brbončice. Z njimi lahko spodbujamo natanko določene organe in dosežemo tudi zdravilne učinke – če jih le znamo pravilno odmeriti in usmeriti. 

Pekoči okus neposredno deluje na pljuča in debelo črevo, redči sluz in premika zaspano energijo. Da bi to vedeli, vam ni treba biti strokovnjak tradicionalne kitajske medicine. Spomnite se samo, kaj ste čutili v telesu, ko ste ugriznili v preveč pekoč feferon ali ko vas je presenetila ostrina hrena. Občutek vročine, rdečica, solze, znoj, curljanje iz nosu ... ali celo iskanje bližnjice do stranišča. Vse to so pogosti spremljevalci pekočega okusa. Kot da bi nekdo v vaše telo odvrgel bombo – vse se premakne, zagori, ogreje ...

Beri naprej >>>

Duševna stiska »stisne« tudi dihala

dodano: 14.2.2018

Adriana Dolinar (delno, z dovoljenjem, povzeto iz knjige Ljudski zdravnik)

Tudi Alfred Vogel je menil, da lahko duševna stiska oziroma stres zaradi žalosti, skrbi, jeze in drugih negativnih čustev dodobra načne telesno zdravje. Kako ugotovimo, kako zelo nas je že načel stres – in kaj lahko storimo? 


Beri naprej >>>

Zlati nasveti za muhasto vreme

dodano: 14.2.2018

februarske novice SZZČN 2018

Da bo delo z rastlinami uspešnejše, je treba spremljati ritme narave in vse postoriti ob pravem času. 

In kdaj je pravi čas? Včasih tudi iz setvenega koledarja tega ni preprosto razbrati. Tudi koledarju in termometrom ne gre vselej zaupati. 

Je bolje izkoristiti tople dneve (zdaj, ko nastajajo te novice, se podnevi temperature gibljejo okrog 8 stopinj Celzija) ali počakati, da mine nevarnost pozebe, ki utegne – kot vemo vsi – nastopiti celo konec maja? 

Beri naprej >>>

Okrepite pljuča!

dodano: 6.2.2018

Diana Vlahinič (februarske novice SZZČN 2018)

Po tradicionalni kitajski medicini (TKM) so pljuča povezana s črevesjem, kjer je sedež imunskega sistema. Če je biopotencial pljuč šibek, je posledično šibko tudi črevesje (in nasprotno), kar pomeni, da je šibek tudi imunski sistem.

Po naukih tradicionalne kitajske medicine je čas, ki je povezan z biopotencialom pljuč, pozna jesen, vseeno pa lahko večje težave s pljuči nastopijo tudi pozimi. To še posebno velja, če pozno jeseni pljuč nismo primerno krepili, pač pa smo njihov biopotencial šibili z neprimerno prehrano, nepredelanimi čustvi …

Če je biopotencial pljuč (in črevesja) šibek, smo dovzetnejši za vse vdore patogenov, poslabšati se utegnejo tudi patologije, povezane z energijskim delovanjem pljuč: težave s kožo (luskavica, atopični dermatitis, izsušenost kože, las in sluznice), astma, dispneja, prehlad, gripa, bronhitis, pljučnica, kašelj, hiperventiliranje …

Beri naprej >>>

Prevetrite možgane!

dodano: 6.2.2018

Sanja Lončar (februarske novice SZZČN 2018)

Zrak je najpomembnejša hrana za možgane. Že zgolj nekaj minut brez zraka jim lahko povzroči nepopravljive poškodbe, zato tako cepetamo od strahu pred kapjo in smo pripravljeni početi (in zaužiti) marsikaj, da do tega ne bi prišlo. Na najpomembnejše praviloma pozabimo – dihanje!

V naši kulturi dihanje ni na seznamu veščin, ki bi se jih bilo treba naučiti. Ko ste se rodili, so vas udarili po ritki, da so pljuča sprejela kisik prvega vdiha ... in s tem so se inštrukcije končale. S tem, kako ste dihali od takrat naprej, se ni ukvarjal nihče – dokler ni morda prišlo do kakih težav z dihali. 

V drugih predelih sveta dihanju namenjajo veliko večjo pozornost. Zavedajo se namreč, da na pravilno prehranjenost celic ne vplivajo le živila, ki jih zaužijemo, temveč v enaki meri tudi pravilno dihanje, ki s premikanjem diafragme masira prebavila in ritmizira njihovo delovanje. Vdihani zrak je pomemben tudi po tistem, ko smo hrano prebavili, saj le kri, nasičena s kisikom, zmore dostavljati hranila na želene naslove. 

Beri naprej >>>

Naredite si zrak s petimi zvezdicami

dodano: 29.1.2018

Sanja Lončar (februarske novice SZZČN 2018)

Kakšen zrak bomo vdihavali, ni odvisno le od sonca in vetra! Preberite, kaj vse lahko storite, da bo zrak v vaši hiši že jutri boljši, kot je danes!

Povečajte dobavo svežega zraka
Zveni skoraj neverjetno, vendar je res. Zrak v notranjih prostorih je praviloma vsaj desetkrat slabši od tistega na prostem. Čeprav vas megla in sivina ne navdajata z veseljem, večkrat na dan prevetrite stanovanje in delovni prostor. Nekaj minut prepiha ne bo ohladilo prostorov, vendar bo občutno spremenilo vaše počutje in celicam omogočilo, da dobijo več kisika in negativnih ionov. 

Beri naprej >>>

Zakaj CBD »zaužiti« s pljuči?

dodano: 29.1.2018

Adriana Dolinar (februarske novice SZZČN 2018)

Poznavalci izvlečka CBD iz industrijske konoplje vedo, da je CBD za zdravje koristno tudi inhalirati. Vas zanima, zakaj, kako in s čim lahko inhaliramo CBD? 

Za vse, ki še ne poznate CBD: to je eden od glavnih kanabinoidov v izvlečku iz posušenih ženskih cvetov industrijske konoplje. CBD podpira delovanje endokanabinoidnega sistema – krovnega informacijskega sistema, ki nenehno skrbi za ohranjanje našega zdravja. To pomeni, da domala ni dela telesa, na katerega ta kanabinoid ne bi vplival. 
Različne stopnje dokazov potrjujejo, da CBD varuje živčevje in možgane, spodbuja obnovo živčnih celic, kot antioksidant pa nas ščiti pred prostimi radikali. Poleg tega deluje protivnetno in protibakterijsko, uravnava raven glukoze, ščiti ožilje, izboljšuje prekrvavljenost srca in možganov, umirja bolečine, prispeva k boljšemu spanju, deluje proti raku … 

Beri naprej >>>

Končno: Sodelovanje medicine in čebelarjev

dodano: 17.1.2018

Boštjan Noč

Zgodovinski dan - Nevrološka klinika UKC Ljubljana v sodelovanju s ČZS o učinkih čebeljega strupa

Včeraj smo se dogovorili za sodelovanje z Nevrološko kliniko, UKC Ljubljana pri epidemiološki študiji o vplivu čebeljega strupa na Parkinsonovo bolezen. Gre za zgodovinski trenutek, saj je tovrstno sodelovanje (uradna medicina in čebelarji) o učinkih »Apiterapije« (čebelji strup je del apiterapije) prvo tovrstno v Sloveniji, mogoče celo v svetu.

Glavni namen epidemiološke študije je ugotoviti prevalenco PB med čebelarji, jo primerjati s podatki o prevalenci v splošni populaciji in na ta način neposredno oceniti, ali ima izpostavljenost strupu čebel zaščitni učinek pri razvoju PB.

Več sledi v kratkem!

Kozmični vplivi na vodo

dodano: 15.1.2018

Maria Ana Kolman

V zgodovini človeštva obstajajo izredni ljudje, ki imajo brezčasen vpliv na kulturni,
znanstveni in duhovni razvoj. Za vse te ljudi je značilno, da so živeli nekako pred svojim
časom in šele po njihovi smrti je človeštvo počasi prepoznalo ali pa še vedno odkriva
modrosti, ki so jih prinesli. V vzhodni tradiciji se ti izredni ljudje imenujejo mahatme, kar je sanskrtsko ime za veliko dušo ali svetnika. V teozofskem razumevanju bi bil za te ljudi
morda najbolj primeren izraz učitelji ali prinašalci svetlobe in znanja. Delo teh ljudi je bilo
namenjeno napredku človeštva in duhovni evoluciji. 

Avtoričina raziskovanja lahko najdete tudi na: http://sebur.si/.

Beri naprej >>>

Bo zima zelena ali siva?

dodano: 12.1.2018

Sanja Lončar (novice dec/jan 2017/18 SZZČN )

Za nekatere je vrtnarjenja počasi konec, drugi bodo še naprej veselo brskali po tleh. Da bi si ozelenili zimo, nam ni nam treba iskati parcele v Afriki ali v toplih sredozemskih deželah. Kot vedo številni, ki so natančno prebrali priročnik Sveža zelenjava z domačega vrta 365 dni, je mogoče vrtnariti tudi pozimi, če le znate »ujeti« toploto. 

Zdaj, ko berete tole besedilo, so dnevi najkrajši; to je obenem pravi trenutek, da preverite, kateri deli vašega vrta ali hiše so bolje osvetljeni. Če na vrtu najdete kotiček, ki tudi v najkrajših dneh med 10. in 15. uro dobiva nekaj malega sončnih žarkov, ste na dobri poti, da si omislite kotiček za celoletno vrtnarjenje.

Beri naprej >>>

Blagodejna toplota iz mokse

dodano: 4.1.2018

Diana Vlahinič (novice dec/jan 2017/2018 SZZČN)

Moksa je pomemben del tradicionalne kitajske medicine in je znana že nekaj tisoč let – v kitajski medicini naj bi jo začeli uporabljati še pred akupunkturo. Moksanje je toplotna terapija, ki je v rabi pri različnih zdravstvenih težavah. 

Kitajci verjamejo, da je lahko v pomoč pri več kot sto boleznih, čeprav se z mokso nikoli ne dotaknemo kože in je tudi ne uživamo. Moksanje namreč poteka tako, da s prižgano cigaro mokse, v kateri so pelin in druga zelišča, segrevamo posamezne akupunkturne točke/predele telesa. S tem uravnavamo pretok energije či in krvi, ogrejemo meridijane, organom dovedemo toploto (energijo), iz telesa pa odstranimo presežek vlage in hladu, s čimer okrepimo delovanje telesa in njegovega imunskega sistema. 

Beri naprej >>>

Zakaj trpi ščitnica?

dodano: 4.1.2018

Prevzeto iz priročnika Uravnajte ščitnico

Pomanjkanje energije, megla v glavi, nihanje razpoloženja in temperature telesa, zaprtje, utrujenost, suha koža… vse to so lahko simptomi premalo delujoče ščitnice. 

Pomanjkanje ščitničnih hormonov povzroča tudi veliko sistemskih bolezni, kot so osteoporoza, kronična utrujenost, bolezni srca in ožilja, ginekološke bolezni (npr. ciste na jajčnikih, maternici, prsih, …) Ščitnica je lahko tudi v ozadju izpadanja las, zobne gnilobe in nihanja krvnega pritiska. 

Znak oslabljene ščitnice je tudi nižja temperatura telesa od normalne, ki bi morala biti med 36,5 in 36,8 stopinj C.

Dlje časa trajajoče težave s ščitnico v 90% primerov vodijo v razvoj avtoimunske bolezni ščitnice, ki jo poznamo kot Hashimotov tiroiditis.

Beri naprej >>>

Kako revitalizirati semena in rastline v času svetih noči

dodano: 27.12.2017

Preberite razlago Fanči Perdih, kaj se dogaja v času med 24.12 in 5.1. in kako lahko ta čas izkoristimo, da okrepimo semena in posevke. 


Beri naprej >>>

Poskus ukinjanja zdravilstva v Sloveniji

dodano: 26.12.2017

Karin Rižner; predsednica za Združenje bioresonančnih terapevtov Slovenije

Ministrstvo za zdravje je dalo v javno razpravo osnutek zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih metodah zdravljenja, diagnostike in rehabilitacije, s katerim zdravilske storitve, ki ste jih vsa ta leta uporabljali za izboljšanje zdravja, PODELJUJE IZKLJUČNO V DOMENO ZDRAVNIKOV. Večina zdravnikov nima ne želje niti interesa, da bi se ukvarjala z zdravilskimi metodami, poleg tega se v Sloveniji uradno ne morejo izobraževati in pridobivati znanja s tega področja. Torej ne bodo mogli doseči kompetence na tem področju še leta.

Podpisi se zbirajo le do 29.12.17, zato prosimo pohitite. Povezava za podpis peticije je TUKAJ

Beri naprej >>>

Vaših 0,5% dohodnine, nam pomeni več kot si lahko predstavljate

dodano: 26.12.2017

Da vam leto ne "uide, kliknite že sedaj na edavke in donirajte nam (Društvo Ognjič, Zapotok 54, 1292 Ig; DŠ: 49145738) ali kakšnem drugem društvu, za katerega menite da prispeva k boljšem življenju vseh nas. 

Škoda je, da vsako leto večina teh sredstev ostane nerazporejenih. 

Davčna uprava je sedaj proceduro poenostavila in tako lahko to storite tudi brez digitalnega potrdila. Kako - preberite več v napotkih TUKAJ.

Za donacijo se vam iskreno zahvaljujemo!

Kako CBD pozimi podpira obrambne moči?

dodano: 19.12.2017

Adriana Dolinar (decembrske novice SZZČN 2017)

Ste vedeli, da pozimi ne obstaja le večja verjetnost, da bomo zboleli za prehladom ali gripo, ampak da se takrat pojavljajo tudi številne druge težave z zdravjem, obstoječe pa se v hladnih mesecih še poslabšajo? Zakaj pride do tega in kako nam lahko pomaga CBD iz konoplje? 

Beri naprej >>>

Kuhani in pečeni?

dodano: 17.12.2017

Sanja Lončar (decembrske novice SZZČN 2017)

Kdo je pustil vrata mikrovalovke odprta?

V novicah smo že velikokrat svarili pred uporabo mikrovalovne pečice. Korporacijam je z zadržanjem objave raziskav, ki dokazujejo, kako priprava  in pogrevanje hrane v mikrovalovnih pečicah vplivata na zdravje, uspelo pridobiti skoraj desetletje. V tem času so mikrovalovne pečice brez ovir prodrle v naša stanovanja in pisarne. Zdaj, ko je celo Evropsko sodišče dovolilo objavo raziskav, ki sta jih opravila dr. Hertel in dr. Blanc, tako da resnica o tveganjih vendarle prihaja v javnost, jim ostane le »argument«, češ, »nemogoče, da so tako škodljive, če jih pa vsi uporabljajo«. Če ste še v dilemi, preberite članke na spletnem mestu www.zazdravje.net. V iskalnik vpišite »mikrovalovna pečica« in odprlo se vam bo vse, kar smo doslej objavili o tej temi. 

Beri naprej >>>

Zdravi v naravi s knajpanjem

dodano: 15.12.2017

Petra Zlatoper (decembrske novice SZZČN 2017)

V zadnjih dveh letih, odkar sem začela odkrivati Kneippov nauk, skorajda nisem srečala človeka, ki bi vedel o Kneippu kaj več kot to, da gre za zdravljenje s hladno vodo, kar je dotlej veljalo tudi zame. Ko pa sem prebrala nekaj njegovih knjig in se udeležila usposabljanja v Nemčiji, sem ugotovila, da gre za preprosto, vendar izjemno življenjsko filozofijo – kako živeti in ostati zdrav. 

Skoraj neverjetno je, da je en sam človek premogel toliko modrosti in energije, da je lahko razvil vse, kar danes poznamo kot njegovo delo. 

Beri naprej >>>

Preženite mraz z rožmarinom

dodano: 15.12.2017

Povzeto iz knjige Ščepec rešitve

Na seznam živil, ki vas bodo pozimi grela in bodo obenem prva pomoč ob nastopu morebitnih težav zaradi (pre)polnih krožnikov, nikakor ne pozabite uvrstiti rožmarina. 
Sivi dnevi bodo ob pomoči rožmarina svetlejši, saj njegova aroma spodbudi valovanje, hitro prebudi čute in zbistri um. Zato nas rožmarinov izvleček ali čaj predrami bolje kot kava, hkrati pa izboljša dostavo kisika v kri, kar se pozna tudi v obliki boljših kognitivnih sposobnosti. 

Beri naprej >>>

Najboljši notranji grelniki

dodano: 13.12.2017

Sanja Lončar (decembrske novice SZZČN 2017)

Če popijete topel napitek, to še ne pomeni nujno, da vas bo tudi ogrel. Veliko ljudi tega ne ve, zato pozimi naročajo metin čaj, zeleni čaj ali sadni čaj z limono. Tak čaj vam bo morda ogrel roke, telo pa boste z njim ohladili. 

Zahodnjaki očitno ne znamo razlikovati, kaj nas greje in kaj hladi. Zato pozimi upamo, da nam bodo južni sadeži okrepili zdravje, pozabljamo pa, da bodo banane, papaje, pomaranče, limone in ananas pozimi naše že tako hladno telo le še dodatno ohladili. Podobno hladilno delujejo tudi smutiji, ki jih pripravite iz ohrovta, blitve, špinače, banan, jabolk, alg …

Beri naprej >>>

Strupi hladijo in upočasnijo

dodano: 13.12.2017

Karmen Prah (decembrske novice SZZČN 2017)

V antičnih časih so ugotavljali, da strupi hladijo telo. Sodobna znanost za razlago tega pojava uporablja drugačne izraze. Ko se v celicah naložijo težke kovine, kisli presnovki in druge škodljive snovi, celice izgubijo svoje normalno valovanje in so čedalje dovzetnejše za degenerativne poškodbe. Torej se hladijo, upočasnjujejo, postajajo čedalje okornejše.

Beri naprej >>>

Konopljin CBD in staranje

dodano: 6.12.2017

Rajko Škarič in Adriana Dolinar (novembrske novice SZZČN 2017)

Staranja resda ne moremo preprečiti, lahko pa zavremo proces prehitrega staranja. Za to lahko največ storimo sami, pri čemer nam je v veliko pomoč tudi kanabinoid CBD iz cveta konoplje.  

Kakšen je naš (vaš) odnos do staranja? 
Kadar se danes v javnosti omenja »odnos do staranja«, večina ljudi samodejno pomisli na pozno starost in starostnike. Toda staranje ne zadeva le starostnikov. Na to nas vsak dan spominja tudi notranji glas, ki nas opominja, da se že od rojstva naprej nenehno staramo. 
Starostne spremembe se kažejo na duhovni, psiho-socialni in telesni ravni. Telesna raven je omejena s časom. Staranje je materialna ura, ki teče in »nič ne reče«, ampak preprosto je! Medtem ko teče, teče in še kar teče, tu, na Zemlji, pa bo tekla še naprej, se naše telo stara. 

Beri naprej >>>

Alfred Vogel o gozdnem viru vitamina C – šipku

dodano: 6.12.2017

Adriana Dolinar - povzeto po knjigi Ljudski zdravnik (novembrske novice SZZČN 2017)

Ponekod nam raste takoj za hišo, drugje se je treba odpraviti do obronka bližnjega gozda, in že lahko najdemo jesenske sadeže, bogate z vitaminom C – plodove šipka. Preberite, kaj je o šipku zapisal Alfred Vogel.

Beri naprej >>>

Kaj je skupno zlatu in zlatim letom?

dodano: 4.12.2017

Sanja Lončar (novembrske novice SZZČN 2017)

Zlato je imelo vedno poseben pomen, toda ne le zato, ker gre za redko in dragoceno kovino. Obstajajo namreč še redkejše kovine, za katere pa ljudje nikoli niso kazali tolikšnega zanimanja kot prav za zlato. 

Stare civilizacije so poznale številne skrivnosti in uporabne lastnosti zlata: v rabi je bilo tudi za izdelavo zlatih nitk, s katerimi so po uspešno opravljenih operacijah šivali lobanje. O tem vam ne bi pisala, če takih zlatih nitk in z njimi zašitih lobanj ne bi videla na razstavi na Dunaju. Vemo, da so bile piramide prekrite z zlatom. Vemo, da so Maji in Inki zlatu pripisovali poseben pomen. Vemo, da je zlato povezano s soncem … In tu nekje se naše védenje tudi konča.

Beri naprej >>>

Ali vas okras na glavi res krasi?

dodano: 4.12.2017

Katarina Šeme (novembrske novice SZZČN 2017)

Kako prijetno je pogladiti zdrave, mehke in prožne lase! Na to bi se morali spomniti vsakič, ko se skušamo z agresivnimi kemičnimi sredstvi preobraziti v nekaj, kar nismo. Kljubovanje naravi se odraža na naših laseh, za kar smo odgovorni sami. Plačamo ga s pustimi, poškodovanimi in izžetimi lasmi brez leska. Zakaj že, če je pa narava naša zaveznica?!

Beri naprej >>>

Staranje ni nujno povezano z izgubo zdravja in vitalnosti!

dodano: 2.12.2017

Adriana Dolinar (novembrske novice SZZČN 2017)

V Evropi kar devet od desetih ljudi umre zaradi katerega od kroničnih obolenj! Je mogoče kronična obolenja preprečiti ali jih celo obvladati? 

Starost prinaša številne kronične težave, za katere pa uradna medicina navadno ne ponuja učinkovitih ukrepov. Pri obolenjih, kot so revmatoidni artritis, demenca, Parkinsonova bolezen, srčno-žilna obolenja, sladkorna bolezen, rak in številne druge, lahko stanje le nekoliko ublaži. Zato se mnogi, ki jih pestijo tovrstna obolenja, preprosto sprijaznijo z njimi in tako živijo do konca svojih dni. Pa ni treba, da je tako. 

Beri naprej >>>

Zdravje se začne v želodcu!

dodano: 2.12.2017

Diana Vlahinič (novembrske novice SZZČN 2017)

Potrebe po vitaminih, mineralih, esencialnih aminokislinah in drugih hranilih so vse naše odraslo življenje razmeroma stalne. Žal pa sposobnost za pravilno razgrajevanje hrane in posledično dobro vsrkavanje vitalnih hranil hkrati s starostjo upada, predvsem zaradi upada ravni želodčne kisline.

Beri naprej >>>

Razvajate ali harmonizirate kožo?

dodano: 2.12.2017

Razvajate ali harmonizirate kožo?

Veliko ljudi opazi, da zaradi
obilnega mazanja z najrazličnejšimi
preparati, njihova koža v trenutku,
ko opustijo nego, postane še bolj
suha. Razlog za to se skriva v
tem, da večina preparatov dela
namesto kože ali celo zavira
njuno normalno delovanje.
Koži lahko vlago dodajamo, lahko pa jo podučimo,
kako naj jo zadrži kar sama. Pri tej
nalogi je vsekakor nenadomestljiva vrtnica,
ki jo najdemo tako v pripravkih za suho kot
tudi za mastno in problematično kožo. Tisti,
ki ste prebrali knjigo Ščepec védenja, veste,
da vrtnica sodi med vrhunska kraljevska zelišča,
ki vedno znajo v telesu delovati tako,
kot je prav. Vrtnični izvlečki koži pomagajo
uravnavati vlago in izločati maščobe, zato ji
ne povzročijo odvisnosti od pripravkov.
Zelo visoke odmerke visokokakovostnih
vrtničnih izvlečkov je najti v supertonikih
ekološke kozmetike Odylique.
Vrtnični supertonik Odylique (50
ml) je primeren za suho, normalno
in zrelo kožo. Vsebuje koncentrirani
hidrolat vrtničnih listov, obogaten
z eteričnim oljem damaščanske
vrtnice, ki kožo celostno neguje, jo
navlaži, obnavlja, pomirja in ji vrača
prožnost.
Za bolj mastno ali mešano
kožo priporočamo uravnalni
citrusni supertonik Odylique (50
ml). Vsebuje kombinacijo koncentriranega
hidrolata vrtničnih
listov in poživljajočih eteričnih olj,
ki učinkovito uravnava izločanje
sebuma, kožo pa učvrsti in zgladi.
Ekološka kozmetika Odylique je na
voljo v prodajalnah Sanolabor, Kalček in na
spletnem naslovu www.prema.si. 

Zakaj ne smemo vedeti, kako zdravilen je zeleni čaj?

dodano: 21.11.2017

Sanja Lončar (novembrske novice SZZČN 2017)

Ker je prepoceni!

Ko je pred leti EFSA objavila seznam dovoljenih zdravstvenih trditev, smo bili šokirani, da ponudniki o zelenem čaju ne smejo povedati dobesedno ničesar, čeprav obstaja na tisoče znanstvenih raziskav, ki potrjujejo njegove blagodejne učinke. Še tega ne, da je zeleni čaj izreden antioksidant.

Če si ogledate referenčno zbirko medicinskih raziskav PubMed, je podoba povsem drugačna. O zelenem čaju boste našli več kot 27 tisoč prispevkov. Nekateri so po svoji teži veliko relevantnejši od marsikatere raziskave registriranih zdravil. 

Metaštudija, ki je zajela 850 tisoč oseb in jo je leta 2015 objavil European Journal of Epidemiology (letnik 30, št. 2, str. 103-113), je pokazala, da že tri skodelice zelenega čaja na dan za 27 odstotkov zmanjšajo tveganje za pojav bolezni srca, možnosti za infarkt za 26 odstotkov, možnost za kap pa za 18 odstotkov. 

Beri naprej >>>

Eliksirji mladosti

dodano: 6.11.2017

Sanja Lončar (novembrske novice SZZČN 2017)

Ali res obstajajo – ali gre le za trženjske trike, stare toliko kot človeštvo?

Ne mislite, da samo današnji čas narekuje mladost in vitalnost kot pogoja za uspeh. Res je, da se modne smernice glede pričesk, oblačil, obsega bokov ali prsi … spreminjajo, večna pa je potreba ljudi (in zlasti žensk), da bi ustavili ali vsaj prikrili znamenja pešanja telesa.

Razlika med današnjim časom in preteklostjo je le v tem, da so nekoč znali telo pomladiti od znotraj, dandanes pa se večina poskusov na tem področju vrti okrog »fasaderskih« del na površju telesa. Vbrizgavanje botoksa, napenjanje, vstavljanje silikonskih vsadkov, zategovanje ... to je vse, na kar se danes spomnijo tisti, ki si želijo podaljšati mladost. 

Žalostne primere, ki pričajo, kam vodi zasvojenost z mladostnim videzom, srečamo na vsakem koraku, zlasti na televizijskih zaslonih in straneh tabloidov. Občasno pa naletimo tudi na ljudi, ki svojih let ne skrivajo, a se kljub temu zdijo mladostni in zdravi ter so polni energije in veselja do življenja. 

Beri naprej >>>

Vaš obraz pove, kako sladkosnedi ste

dodano: 6.11.2017

novembrske novice SZZČN 2017

Več ko je sladkorja v vaši krvi, starejši boste videti. 

Znanstveniki so opravili zanimiv poskus. Najprej so testirali raven krvnega sladkorja pri približno 600 moških in ženskah, starih od 50 do 70 let. Zatem so vse udeležence poskusa fotografirali. Te fotografije so pokazali drugi skupini ljudi, ki fotografiranih oseb niso poznali. Zaprosili so jih, naj na osnovi fotografij ocenijo starost oseb. 

Osebe z višjimi ravnmi krvnega sladkorja so se vprašanim brez izjeme zdele starejše. Znanstveniki so celo ugotovili visoko korelacijo v odgovorih – z vsakim dodanim mmol/l krvnega sladkorja je bila oseba videti starejša za pet mesecev! Pri tem sploh ni bilo nujno, da je bil človek sladkorni bolnik.

Beri naprej >>>

Končno pod svojo streho?

dodano: 18.10.2017

Sanja Lončar (oktobrske novice SZZČN 2017)

Imeti hišo je v Sloveniji ena od osnovnih vrednot, zato smo po številu lastniških hiš in stanovanj svetovni fenomen. 

Včasih so hiše nastajale počasi, kot popoldanska »izmena« tistih, ki so imeli srečo delati v starem režimu in končati z delom ob 14. ali 15. uri. Za nameček so bili takrat na razpolago tudi »Titovi« krediti, ki so zaradi inflacije z leti postajali vse cenejši za odplačevanje in so se nekateri celo hvalili, da plačujejo obroke, ki se jih da primerjati z vrednostjo nekaj škatlic cigaret. 

Beri naprej >>>

Ali veste, koliko (zares) stane novo pohištvo?

dodano: 18.10.2017

Borut Kapus, Andreja Šeme (oktobrske novice SZZČN 2017)

Sodobno pohištvo vas mami s 50 % popusta, odplačilom na 36 obrokov brez obresti, z obliko, ki je videti »kot les« ... Ob otvoritvah novih tovrstnih trgovin imate celo občutek, da delijo zastonj, toliko ljudi preplavi trgovine. Pa se res splača?
Odgovor na to vprašanje je odvisen od tega, katere parametre upoštevate pri svojem izračunu. 

Slovenija je za Švedsko in Finsko tretja z gozdom najbolj porasla država v Evropi. Hvalimo se, da več kot 60 % države pokrivajo gozdovi. A če pogledamo v naše domove, tega ni opaziti, lahko bi celo rekli, da smo dežela iverke. 

Avstrijski in švicarski sosedje gozd spoštujejo, kar se odraža tudi pri izbiri pohištva, saj je večinoma iz masivnega lesa. Potrebe trga so tako velike, da odkupujejo tudi slovenski les in na njem ustvarjajo veliko dodano vrednost. V naših domovih pa najdemo izredno malo pohištva iz pravega, masivnega lesa.

Beri naprej >>>

Konoplja za zdravje in bivanje

dodano: 10.10.2017

Adriana Dolinar (oktobrske novice SZZČN 2017)

Na eni strani smo priča vse večjemu navdušenju nad konopljo, na drugi strani pa slišimo tudi vse več svaril in zgodb o nevarnostih. Da bi številne dobrobiti konoplje lahko prišle tudi v vašo hišo ali v vaše telo, je dobro o konoplji vedeti vsaj nekaj osnovnih dejstev oz. do nje ponovno izgraditi odnos. 

Beri naprej >>>

Elektrosmog – tihi ubijalec našega zdravja

dodano: 9.10.2017

Karmen Prah (oktobrske novice SZZČN 2017)

Kako nevarni so naši bivalni prostori, smo vprašali strokovnjaka stavbne biologije, g. Igorja Šajna. 

Človek je včasih živel po načelih narave in predvsem v stiku z njo. V zadnjem stoletju pa je v imenu napredka prišlo na vseh področjih do korenitih sprememb. Nobena izjema niso bivalni prostori, ki spadajo med enega najbolj zapostavljenih segmentov na področju zdravja. 

Med največjimi problemi v bivalnih prostorih pa so: slab zrak, plesni in elektrosmog. Velika večina prebivalcev EU je izpostavljena visokim poljem/sevanjem tehničnega izvora, ki jih povzroča človek s svojim načinom življenja. Znanstveniki, ki se ukvarjajo s to problematiko, so zelo zaskrbljeni, še posebej zaradi skrb zbujajočih znanstvenih odkritij, ki kažejo, kako močno lahko takšna dolgoročna izpostavljenost vpliva na naše zdravje. S problematiko bivalnega okolja se ukvarja znanstvena veda stavbna biologija.

Beri naprej >>>

Modrost in zdravilnost dreves

dodano: 2.10.2017

oktobrske novice SZZČN 2017

Marija Ana Kolman je pred kratkim predstavila svojo drugo knjigo iz trilogije Drevesa. V prvi so bila predstavljena manj znana drevesa, v drugi knjigi pa vas čaka obilo zanimivosti in zelo koristnih informacij o zdravilnosti in uporabnosti dreves, ki jih videvate na vsakem koraku. Če ste bili prepričani, da poznate jelke, smreke, bore, bukve, hraste, leske in druga drevesa iz našega prostora, vam zagotavljamo, da boste osupli nad vsem, kar boste prvič prebrali.

Beri naprej >>>

Bakreno orodje res deluje

dodano: 2.10.2017

Letošnjo pomlad je bila pod mentorstvom prof. ddr. Ane Vovk Korže na Univerzi v Mariboru narejena raziskava kot diplomsko delo Anje Barber z naslovom: "Vpliv uporabe bakrenega orodja na lastnosti prsti". 

Pri raziskavi je bila uporabljena bronasta kopulja Zala – Osti Jarej Bron.

Povezava, kjer je diplomsko moč prebrati skupaj s spremno besedo:

Čudeži so lahko tudi brezplačni: Potrebujete »rezervno baterijo« ali kako uporabiti moči kopriv?

dodano: 20.9.2017

Tekst in foto: Sanja Lončar

Začetek službe mi je že v nekaj dneh pobral toliko energije, da res ne vem, kako bom zdržala do konca leta. Veliko ljudi imamo na bolniški in se potem na nas preostale prevali toliko dela, da ne vemo, kje bi se prej lotili. V pisarni nenehno gledam različne pripravke, ki jih kupujejo moji kolegi. Sama sem bolj »naredi sam« sorte. Tudi denarja nimam toliko, da bi ga zapravila za vsako novo stvar, ki se pojavi na trgu. Ne dvomim, da marsikaj pomaga, vendar je večina teh pripravkov zunaj mojih finančnih zmožnosti. Slišala sem, da bi bile lahko koprive v pomoč, in me zelo zanima vaše mnenje o tem. Ali bi to res zadostovalo v mojem primeru in kaj bi lahko z njimi počela (razen čajev in juh)? 
Vera iz Maribora

Rada prebiram vašo revijo in sem se odločila, da vaše strokovnjake za preverjene naravne rešitve povprašam za nasvet, ali kakšna stvar zares pomaga proti mastnim lasem. Nikjer nisem zasledila, da bi o tem pisali, pa verjamem, da je mnogo ljudi s takšnimi težavami. Sama že dolgo preizkušam tudi naravne stvari in naravno kozmetiko, a brez uspeha. Kako je s tem? Hvala za odgovor! 
Andreja

Beri naprej >>>

Vam nagaja EMŠO – ali le pomanjkanje magnezija?

dodano: 15.9.2017

novice avgust/september SZZČN 2017

Ali veste, kakšna je življenjska doba človeških celic? Na to vprašanje ni enoznačnega odgovora. Tako celice kot tkiva, ki jih sestavljajo, delujejo v odvisnosti od tega, kako dobro jih vzdržujete. Pri tem igrata zelo pomembno vlogo kalcij in magnezij. 

Beri naprej >>>

Ustavite čas s hialuronsko kislino

dodano: 13.9.2017

Adriana Dolinar (novice avg/sept SZZČN 2017)

Leta lahko skrijemo tudi ob pomoči hialuronske kisline. Ne samo gladka koža brez gubic, temveč tudi prožnejši, bolj gibki sklepi, ostrejši vid … to so le nekatere od koristi, ki jih prinaša hialuronska kislina.

Beri naprej >>>

Kaj je skupno limonam in času?

dodano: 11.9.2017

novice avgust/september SZZČN 2017

Brez citronske kisline, vitamina C in limonena bi se marsikaj ustavilo, kajti prav te snovi so najbolj uporabljani dodatki v prehrani in kozmetični industriji. 
Kljub podobnosti in dolgemu seznamu sopomenk je treba razlikovati med vitaminom C in citronsko kislino. 

Beri naprej >>>

Zamuda v izločanju – hemoroidi

dodano: 11.9.2017

Adriana Dolinar, povzeto po knjigi Ljudski (novice avg/sept SZZČN 2017)

Vse ima svoj optimalni čas, tudi prebava oziroma izločanje blata. Pogosto zanemarjanje tega dejstva lahko pripelje do nastanka hemoroidov ali tako imenovane zlate žile. Kaj je o hemoroidih zapisal Alfred Vogel in kaj je svetoval ljudem s tovrstnimi težavami?

Beri naprej >>>

Devet šokantnih dejstev o nevarnostih brezžičnega interneta (Wi-Fi)

dodano: 11.9.2017

marčevske novice SZZČN 2016

Povzeto po članku dr. Edwarda Groupa, objavljenega 2. oktobra 2015, ki ga je objavil Global Healing Center.

Wi-Fi je vsekakor zelo uporaben, vendar čedalje več znanstvenikov svari pred nevarnostmi, ki jih ta tehnologija povzroča v našem okolju. 

Od uvedbe brezžičnega interneta (1997) do danes so raziskovalci opravili na desetine raziskav, ki naj bi pokazale, kako ta tehnologija vpliva na človeško zdravje. Njihovi izsledki so nedvoumni: Wi-Fi lahko vpliva na zdravje in delovanje možganov, še posebno pa so tem vplivom izpostavljeni otroci. 

Beri naprej >>>

E kot eliksir mladosti?

dodano: 4.9.2017

Diana Vlahinič (novice avgust/september SZZČN 2017)

Ko govorimo o času, govorimo tudi o staranju. Ni pomembno samo to, koliko časa živimo, pač pa predvsem, kako živimo in umremo. Kakšna je – ali še bo – naša starost? Brez kroničnih in degenerativnih bolezni, brez bolečin? Bomo gibljivi in polni energije – ali bolni, s kognitivnimi težavami in odvisni od pomoči drugih? 

Na to vpliva naš zdajšnji življenjski slog. Ali kot pravi star pregovor: »Starost vpraša, kaj je počela mladost.« Prav zato je pomembno, kako živimo; ali si zdravje nenehno krepimo – ali pa hranimo bolezen. Življenje si lahko daljšamo ali krajšamo, kar je odvisno od naših življenjskih navad in tega, kako skrbimo za telo, dušo in um. 

Tako kot naše vozilo ne vozi v nedogled, če mu ne dovajamo primernega goriva, tudi telo ne deluje nemoteno in v nedogled, če mu ne dovajamo primernih gradnikov (hranila). In tako kot redni servisi ohranjajo naše vozilo tehnično neoporečno, bi morali tudi v primeru svojega telesa delovati preventivno in redno spremljati, ali se je prižgala rdeča luč – in zlasti, kaj nam sporoča. Še bolje je, če živimo tako, da rdeča luč sploh ne posveti. To je preventiva. Da sprejmemo ukrepe in življenjski slog, ki nam pomagal zdravje ohranjati. Ko je zdravje porušeno in si ga želimo povrniti, to ni več preventivno, marveč kurativno delovanje.

Beri naprej >>>

Koliko časa lahko zdržijo maščobe?

dodano: 4.9.2017

Sanja Lončar (novice avgust/september SZZČN 2017)

Za večino živih maščob je značilno, da so dokaj aktivne in se rade vežejo s kisikom. Temu pravimo, da hitro oksidirajo. Prav ta lastnost je bila glavna ovira za mednarodno trgovino, saj je imela večina izdelkov, ki so vsebovali maščobe, dokaj kratke roke uporabe. Da bi svet postal globalna vas, v kateri lahko vsepovsod kupujete rogljičke iz Francije in kekse iz Afrike, so morali rešiti težavo s prehitro oksidacijo maščob. 

Beri naprej >>>

Vitalnost prihaja tudi skozi usta

dodano: 3.4.2017

marčevske novice SZZČN 2017

Domove za starejše mnogi vidijo kot posebno postajo, kamor ljudje vstopijo, ko ne morejo več skrbeti zase. Da bi se lahko zdravje, počutje in vitalnost v domu dramatično izboljšale, pomisli le redko kdo. 

O tem, da je to mogoče, smo se pogovarjali s Simono Domjan, odgovorno osebo za prehrano, ki je pod vodstvom Erike Brajnik vodila prvi slovenski projekt krepitve zdravja z naturopatijo v Domu starejših občanov DOSOR.

Beri naprej >>>

Začimba galgant proti spomladanski utrujenosti

dodano: 22.3.2017

Oddaja za zdravje, marec 2017

Beri naprej >>>

Nakupujmo skupaj - skupinsko naročanje pridelkov slovenskih kmetov in proizvajalcev

dodano: 20.3.2017

V dveh letih, odkar je bil opravljen prvi skupinski nakup sezonskega sadja in zelenjave slovenskih pridelovalcev, smo dokazali, da se skupinsko naročanje splača, saj smo vsi deležni bolj kakovostnih izdelkov, po boljših cenah. Hkrati pa vsi skupaj podpiramo slovensko pridelavo hrane, krajšamo pot od proizvajalca do uporabnika, prihranimo čas, pa še do okolja se obnašamo odgovorno. 

Skupinskemu naročanju se lahko pridruži vsak tako, da se včlani v skupino Nakupujmo skupaj. Do dvakrat mesečno ekipa pripravi ponudbo, ki vsebuje izdelke na voljo v tistem trenutku, pri čemer so pozorni na kakovost in ceno. Vsak član prejme obvestilo o odprti ponudbi, si izbere izdelke, ki jih želi ter naročeno prevzame na dogovorjeni dan. Trenutno je edino prevzemno mesto Nakupujmo skupaj na Stari tržnici v Šiški. Več o projektu in možnostih za priključitev v nadaljevanju.

Prevzemi naročenega so na Stari tržnici v Šiški vsako sredo na 14 dni.

Beri naprej >>>

Bljižnica, najdaljša pot do sreče

dodano: 16.2.2017

Pripravila in posnela: Mirjana Brelih

Ljudsko izročilo pravi, da ima vsak izmed nas v sebi dva volkova, belega in črnega. Ves čas se bojujeta med sabo in zmaga tisti, ki ga hranimo.

O pasteh sodobne družbe, o našem odnosu in odgovornosti, smo se pogovarjali s Sanjo Lončar, vodjo izjemno uspešnega projekta Skupaj za zdravje človeka in narave. Pravi, da vedno sta potrebi dve strani, ena, ki želi neko neumnost sprožiti in druga, ki to neumnost sprejme. V nekem trenutku se bomo zbudili v svetu, ko našim otrokom ne bomo znali odgovoriti zakaj nekih stvari nismo preprečili takrat, ko bi to bilo relativno preprosto.

Beri naprej >>>

Novo! Naši prvi priročniki na iBookstore

dodano: 7.2.2017

Z veseljem sporočamo, da so odslej na IBookstore na voljo prve štiri e-knjige iz serije Preverjene naravne rešitve: Uživajte v naravi brez strahu pred klopi, Obvladajte kandido, preden ona obvlada vas, Uravnavajte ščitnico in rešili boste 100 težav hkrati ter Adijo prehladi - Kako preprečiti oz. hitro pozdraviti bolezni dihal. 

Knjige lahko prebirate na Apple napravah in sicer na iMacu, iPhonu in iPadu. Uporabite aplikacijo iBooks.

Beri naprej >>>

Alternativni načini razumevanja odnosa do narave

dodano: 1.2.2017

Toliko se trudimo najti rešitve za vse več težav, malokdo pa se spomni da te že obstajajo, le videti jih je treba. V pogovoru s Carmen L. Oven, Sanja Lončar govori o  drugačnem odnosu do narave, ki nas lahko pripelje tudi do drugačnih in boljših rešitev na različnih področjih življenja. Pustite se navdihniti.

Beri naprej >>>

Sanja Lončar v oddaji Klepet ob kavi

dodano: 18.11.2016

Kakšno vodo pijemo?

dodano: 7.11.2016

novembrske novice SZZČN 2016

Vsi se zavedamo, da brez vode ne gre, kljub temu pa smo na tem področju pogosto vse preveč nevedni in nepripravljeni. 

Voda ni več problematična samo po kemični plati. Z načinom kuhanja jo pogosto uničujemo tudi sami. Pogovarjali smo se z večjimi bioresonančnimi terapevti – zaupali so nam, da pri pacientih vse pogosteje ugotavljajo obremenitve z elektromagnetno deformirano vodo. Ko paciente povprašajo, kako kuhajo, ugotovijo, da uporabljajo mikrovalovne pečice, indukcijske štedilnike ali hitre grelnike. 

Prav v času, ko to pišemo, je na številnih lokacijah v Sloveniji v veljavi ukrep obveznega prekuhavanja vode. Se je kaj zgodilo s podtalnico – ali pa je prišlo kaj od zgoraj, tega ne vemo. Vemo le, da bi bila v primeru česar koli »izrednega« voda prva na udaru. 

Zato smo, tudi za potrebe priročnika o radiaciji, preverili, katere metode čiščenja vode so najboljše, če pride do izredne kontaminacije. 

Beri naprej >>>

Zaščita vode postaja stvarnost

dodano: 5.9.2016

novice avgust/september SZZČN 2016

V torek, 12. julija 2016, so poslanke in poslanci sprejeli sklep o začetku vpisa zaščite pitne vode in vodnih virov v Ustavo RS. Od 85 navzočih poslancev jih je 65 glasovalo za, proti ni bil nihče.

Poslanci so s 66 glasovi za sprejeli tudi stališče Ustavne komisije Državnega zbora, ki kaže smer spremembe Ustave RS in v katerem so upoštevane tudi zahteve državljanske pobude Civilne iniciative Za Slovenijo in svobodo, ki jo je podpisalo več kot 56 tisoč varuhov vode.

S spremembo Ustave RS bomo dosegli znatno višjo zaščito podzemnih in nadzemnih voda pred morebitnimi poskusi lastninjenja, kot je veljala do zdaj. Poleg tega je predlagano, da ima vsakdo pravico do varne pitne vode; da so naravni vodni viri prednostno in trajnostno namenjeni oskrbi prebivalstva, ki ima prednost pred gospodarskim izkoriščanjem pitne vode; da je treba podzemne vode upravljati trajnostno, da bodo tudi naši zanamci imeli zadostne količine kakovostne pitne vode; in da vodooskrba prebivalstva ne more biti tržna dejavnost, pitna voda pa ne more biti tržno blago.

Do dokončne spremembe Ustave RS naj bi prišlo jeseni.

Beri naprej >>>

ZDA, zibelka radioaktivnega obsevanja hrane

dodano: 21.12.2009

V Sloveniji se o tem, žal, zelo malo govori. Verjeli ali ne, Ameriški predpisi dovoljujejo doze obsevanja hrane, ki je enaka količini, kot bi jo dobili, če bi šli 1.000.000.000 na rentgensko slikanje pljuč.

Celoten članek si preberite na:
http://vizita.si/clanek/alergije/zda-zibelka-zla-radioaktivnega-sevanja.html

ŠE VEDNO RAZMIŠLJATE O CEPLJENJU PROTI GRIPI?

dodano: 29.9.2009

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/09/26/Flu-Vaccine-Exposed.aspx

Preberite, kaj meni Dr. Mercola o cepivih proti gripi, in ne pustite, da vas zavajajoči podatki o nevarnosti gripe prestrašijo.

Beri naprej >>>

Ste že slišali, da boste umrli?

dodano: 27.10.2007

Dobro Jutro, 27.03.2004

Prenašamo tekst, ki so ga v časopisu Dobro jutro objavili pred dobrimi tremi leti. Še vedno je zelo aktualen in kot nalašč za prihajajoče dni.

Za smrt slišimo precej zgodaj. Hitro se nam tudi zdi, da razumemo, za kaj pri stvari gre. Dejansko, v izobilju primerov tudi ne bi smelo biti tako težko razumljivo. Čisto vsak, ki je živel, je brez izjeme umrl. Težava je le v tem, da je to spoznanje tako šokantno in grozno, da se mu ubogi um želi izogniti za vsako ceno. Najhujša cena, ki jo za udobje življenja v ignoranci plačujemo, je resnica.

Beri naprej >>>

Kraigherjeva zaradi oglasa za cepiva ponudila odstop

dodano: 25.10.2007

Ljubljana, 26. oktobra (STA)

Z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) so v povezavi z objavo oglasa za cepljenje proti raku materničnega vratu sporočili, da se inštitut zaveda, da je zaradi povezave z eno izmed farmacevtskih družb ob objavi oglasa povzročil škodo svojemu ugledu kot neodvisne državne strokovne institucije.

(naš komentar: Omajan ugled ne boli! Posledice cepiva, ki ga farmacija vsiljuje in za katerega lobira z vsemi sredstvi, kljub vse večjem številu primerov stranskih učinkov, pa prizadete še kako bolijo.)

Beri naprej >>>

Temne plati zdravstva v ZDA

dodano: 3.8.2007

Michael Moorja verjetno poznate po filmu 11. september, ki se je pogumno dodatknil enega izmed največjih aktualnih mitov ZDA. Ali lahko obstaja nekaj še bolj občutljivega?

Seveda obstaja! Farmacija in sodobni zdravstveni sistem, ki je njen produkt! Moorov novi dokumentarni film SICKO buri duhove, ker ruši še en mit o Američanih, ki jih projicira Holivudska produkcija.

 

Beri naprej >>>

Kam so izginili encimi?

dodano: 3.8.2007

Nikamor. Tam so, kjer so vedno bili. V naravni in živi hrani. Le da je te v naših telesih vse manj, zato imamo vse bolj pogosto težave s presnovo, in živila, ki smo jih do včeraj presnavljali brez težav, danes ostajajo nepredelana in gnijejo v našem telesu – in mi z njimi.

Beri naprej >>>

V Evropi je že prek 4500 obmocij in 170 regij "brez GSO"

dodano: 3.8.2007

Ne jemljite doseženega zlahka. Michael Duhameln, direktor Monsanta, največjega proizvajalca in zagovornika gensko spremenjenih rastlin, je pred kratkim podal zelo zaskrbljujočo izjavo.
Monsanto napoveduje, da bo v Evropi vsako leto zasejanih novih 50.000 do 100.000 hektarjev gensko spremenjenih poljščin. Njihov cilj je, da v enem desetletju dosežejo »točko brez povratka« oz. stanje, v katerem bo razširjenost GS-poljščin takšna, da je ne bo več možno omejiti.

Beri naprej >>>

Španija bo zasadila drevesa, da bi zmanjšala učinek toplogrednih plinov

dodano: 2.8.2007

www.globalgoodnews.com/ POZITIVKE.NET

Španske emisije so bile leta 2006 za 48% višje kot leta 1990, ko je bil zastavljen Kyotski sporazum, na podlagi katerega mora večina razvitih držav prispevati k zmanjšanju toplogrednih izpustov. Španiji, katere ekonomija je leta 1990 zaostajala za ostalimi evropskimi državam, je dovoljen porast ogljikovega dioksida za 15%, vendar je vlada ocenila, da se bo Španija v obdobju 2008-12 soočila s porastom 37%.


Beri naprej >>>

Predlog za družinski večer pred zaslonom računalnika:

dodano: 2.8.2007

Inštitut za trajnostni razvoj

na naslovu http://www.itr.si/nvo-portal/gso si lahko ogledate film »Življenje uhaja izpod nadzora«, ki nazorno prikazuje posledice uvajanja GSO. Prikazan je vpliv GSO na kmete in biotsko raznovrstnost ter učinek GSO na okolje v primeru, da tehnologija uide izpod nadzora. Film je opremljen s slovenskimi podnapisi.


Do 18. 7 že 24 občin brez GSO!

dodano: 31.7.2007

Inštitut za trajnostni razvoj

Na portalu www.itr.si lahko spremljate interaktivni zemljevid Slovenije, v katerega redno vnašajo aktualno stanje v zvezi s potekom kampanje "Brez GSO!", ki so jo na Inštitutu za trajnostni razvoj začeli na letošnji Dan Zemlje 22. april.

Do 18. 7. je izjavo o negojenju GSO sprejelo že 24 občin. Poglejte, če je vaša med njimi, in če ni, se premaknite, dokler ne bo prepozno!

Beri naprej >>>

Nevarni teflon

dodano: 31.7.2007

www.theecologist.org/ prevod v SLO www.Pozitivke.net

Snov, ki se je v Guinnessovo knjigo rekordov zapisala, kot ena izmed najbolj gladkih snovi, se je kontroli izmikala 50 let. Sedaj dokazi omenjajo, da so kemikalije, ki izhajajo iz teflona med kuho, mogoče za okolje in človeško zdravje veliko bolj nevarne, kot DDT ( diklordifeniltrikloroetan).

Beri naprej >>>

Vse, kar teče, še ne odžeja

dodano: 31.7.2007

tiskane novice Skupaj za zdravje človeka in narave

Na plaži sem poslušala zanimiv dialog skupine, ki je sedela in se pogovarjala ob pivu.
»Ne vem, zakaj me na plaži vedno začne boleti glava,« se je pritoževal mlajši moški.
»Zaradi sonca,« je ugibala njegova prijateljica.
»Zaradi spremembe tlaka,« je dodal drugi moški.
»Ah, preveč hitro si se sprostil, manjka ti pisarna,« je dodal njegov kolega.

Nihče pa ni pomislil na osnovni razlog, ki prizadene večino ljudi — na dehidracijo.

Beri naprej >>>

Kirurge šokiral pacient z zeleno krvjo

dodano: 28.7.2007

Dr.Mercola. com

Skupina kanadskih kirurgov je bila šokirana, ko so odkrili, da ima 42-letnik, ki so ga operirali, temno zeleno kri.

Gospod ni bil vesoljec. Ne gre za čudež. Tudi vaša je mogoče zelena, pa tega ne veste. Preverite, katere snovi lahko pobarvajo vašo kri.

Beri naprej >>>

Starši stisnili Kellogg!

dodano: 27.7.2007

ABC News, 14. junij 2007

Kellogg, vodilni svetovni proizvajalec žitaric za zajtrk, bo spremenil formulacijo svojih izdelkov in jih naredil bolj zdrave, ali jih ne bo več promoviral otrokom.

Ta sprememba je posledica pritiskov staršev in nevladnih organizacij, ki so že bili na tem, da bi tožili kompanijo za nekorektno oglaševanje nezdravih izdelkov otrokom.

Beri naprej >>>

Strup za podgane, hrana za ljudi?

dodano: 27.7.2007

www.kent-depesche.com - prenaša www.pozitivke.net

Znanstveniki so z vrsto gensko spremenjene koruze MON863 nakrmili podgane. Posledice so bile zelo neprijetne: živali so kazale znake zastrupitve, utrpele so tudi poškodbe jeter in ledvic. Tako so leta 2002 prvič dokazali škodljivost za zdravje gensko spremenjene koruze MON863, ki so jo že odobrili za pridelavo v ZDA in Kanadi ter kot hrano za ljudi in živali v Avstraliji, na Kitajskem, Japonskem, v Koreji, Mehiki, Filipinih in Tajwanu.

Beri naprej >>>

Vegetarijanci prihranijo dnevno 2.500 litrov vode

dodano: 26.7.2007

Vir: Vegetarisch geniessen, št. 2/07 Vir slovenskega prevoda: Revija Osvoboditev živali

Ali ste vedeli da se za »proizvodnjo« zgolj enega velikega zrezka porabi tudi do 10.000 litrov vode? Zdaj, ko se zavedamo kaj pomeni suša, bomo mogoče bolj dovzetni do "kraje vode" v kateri vsak dan sodelujemo s svojimi nepremišljenimi izbrirami.

Objavljamo tekst iz nove revije Osvoboditev živali, ki jo lahko v celoti preberete tudi na http://www.osvoboditev-zivali.org/revije/revija10.pdf

 

Beri naprej >>>

Nedovoljeno visok odstotek hidrogen peroksida v sredstvih za beljenje zob.

dodano: 26.7.2007

BBC News

BBC je 26. junija objavil novico, da je inštitut za trgovske standarde (The Trading Standards Institute (TSI)) v 18-tih od 20-tih izdelkov namenjenih beljenju zob odkril nedovoljeno visok odstotek hidrogen peroksida.

Beri naprej >>>

Točka brez povratka za GSO

dodano: 26.7.2007

Dr. Mercola.com

Monsantov direktor Michael Duhamel napoveduje, da bodo v Evropi povečevali površine pod gensko spremenjenimi rastlinami za 50.000 do 100.000 hektarjev  na leto, kar bi pomenilo, da se bomo v desetih letih našli na točki brez možnosti vrnitve.

Beri naprej >>>

Glasba spodbuja zdrav rast rastlin

dodano: 25.7.2007

Wired June 28, 2007

Nekaj pravih akordov na vašem vrtu bo prispevalo k boljši rasti vaših rastlin, trdijo Italijanski znanstveniki.

Ko so raziskovali vpliv klasične glasbe v Toskanskih vinogradih so ugotovili, da je glasba prispevala k večji površini listov in boljši rasti rastlin.

Beri naprej >>>

Sedanja generacija otrok bo prva, ki bo živela krajše od svojih staršev!

dodano: 24.7.2007

Journal of the American Medical Association June 27, 2007, 297:2755-2759

Otroci v združenih državah so bolni bolj kot kadarkoli prej, kronične bolezni pa dosežejo epidemične razmere, poroča ugledna znanstvena revija JAMA (Journal of the American Medical Association).

Število otrok s kroničnimi boleznimi se je v zadnjih tridesetih letih početverilo, kar pomeni, da prihaja generacija, ki se bo soočala z vrsto omejitev in povečanimi stroški zdravljenja.

Beri naprej >>>

Epilog prvega kroga cepljenja proti HPV:

dodano: 24.7.2007

Tri punce so umrle, veliko je hospitaliziranih!

British Medical Journal je pred kratkim (9. junij ) poročal o hudih stranskih učinkih, ki spremljajo kampanijo obveznega cepljenja proti HPV. V zelo kratkem času od obveznega cepljenja, ki so ga razglasili v ameriški zvezni državi Texas, je prijavljeno že 1.637 stranskih učinkov, v povezavi s cepivom Gardasil, ki ga proizvaja farmacevtska fružba Merck. Med njimi so tudi tri punce, ki so umrle nedolgo potem, ko so prejele vakcino.

O prijavljenih stranskih učinkih je poročala nevladna organizacija Judicial Watch, ki je podatke pridobila od zveznega urada za zdravila (FDA) sklicujoč se na Freedom of Information Act. O stranskih učinkih poročajo tudi iz Avstralije.

Beri naprej >>>

Farmacevtska industrija sponzorira dve tretjini stroškov izobražavanja zdravnikov.

dodano: 24.7.2007

WashingtonPost.com

Kot poroča Washington Post (27.6.2007), so farmacevtske korporacije največji sponzorji izbraževalnih tečajev za zdravnike in medicinsko osebje. Poznavalci tem izobraževanjem rečejo »nič drugega kot informercials (razširjena komercialna sporočila)«.

Beri naprej >>>

FDA zavrnila možnost, da razišče povezavo aspartama z rakavimi boleznimi

dodano: 23.7.2007

Pred nedavnim objavljena raziskava italianskih znanstvenikov je potrdila, da aspartam lahko povzroča raka.

To je druga študija iste skupine raziskovalcev, ki je potrdila prejšnje ugotovitve. Kljub temu ameriški zvezni urad FDA ne vidi razloga, da bi umaknili svoj sklep da je »aspartam varen kot sladilo za splošno uporabo«.

Beri naprej >>>

Ali bomo sprejeli gensko spremenjene rastline je zgodovinska in nepovratna odločitev

dodano: 24.7.2006

posvet združenja ZARES

Posveta o GSO, ki ga je organiziralo Združenje ZARES (združenje neodvisnih poslancev) se je udeležilo okrog 100 poslušalcev.
Poleg prisotnih poslancev, predstavnikov medijev, predstavnikov stroke in veleposlaništva ZDA, so bili na dogodku tudi predstavniki skoraj vseh aktivnih nevladnih organizacij, ki so prispeli z vseh koncev Slovenije. Škoda je, da sta "učena in dobro plačana pamet" ter "zdrava kmečka pamet" na tako različnih bregovih.
Kljub temu upamo, da se bo pod težo argumentov in utemeljenih sumov v stališča s strani multinacionalk financirane znanosti, našim poslanem lažje pravilno odločati.
Njihova naloga ne bo enostavna. Tokrat se ne odločajo o odstotku davka gor ali dol, prometnih predpisih ali učnih načrtih. Vse naštete odločitve lahko poslanci tudi prekličejo, če ugotovijo, da so bile napačne. To lahko storijo tudi prihodnji rodovi. Ko pa gre za odločitev ali bomo dovolili izpuste križancev žabe in paradižnika, vijolic in krompirja ali bakterij in žit v naravo, gre za odločitev, ki jo nihče več ne bo mogel preklicati.
Zato se tokrat odloča o naši prihodnosti in prihodnosti prihodnih rodov. 

Beri naprej >>>

BIogoriva - zdravilo hujše od bolezni?

dodano:

Tednik GZS

OECD in okoljske nevladne organizacije združujejo sile.


Ob naraščajočih cenah kmetijskih pridelkov postaja vprašljiva politika EU na področju biogoriv. Voditelji evropskih držav so se marca letos dogovorili o 10% deležu biogoriv v pogonskih gorivih do leta 2020.

Beri naprej >>>

Globalno segrevanje ozračja naj bi kmalu preseglo kritični dve stopnji

dodano:

www.umanotera.si

Svet bo verjetno presegel mejo segrevanja ozračja zaradi podnebnih sprememb, ki jo je Evropska unija določila kot nevarno, so ob predstavitvi novega petletnega raziskovalnega programa opozorili znanstveniki iz britanske ustanove MetOffice Hadley Centre.

Beri naprej >>>

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Nič vas ne stane, da to omogočite.
Od tega lahko celo nekaj imate.

Beri naprej >>>

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Grajska pot 6, 4220 Škofja Loka
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 02062018)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.